Today: 02 May 2024 RU UA EN
About Contacts

In Moscow the XII Annual Congress of the European Association of Business Angels and the presentation of the VII Annual Award

30 May 2012

Нижній Новгород зумів себе показати - асоціація бізнес-ангелів "Стартові інвестиції» стала номінантом в категорії «Прорив року в послугах для бізнес-ангелів» і отримала спеціальний приз «За сміливість і інноваційність». Це єдина російська асоціація бізнес-ангелів, яка визнана на європейському рівні. До речі, шість років тому, коли «Стартові інвестиції» тільки реєстрували, слово «бізнес-ангел» було абсолютно невідомо, і бізнесменів направили в комітет з теології, тому що вирішили: раз «бізнес-ангели» - значить, якась секта.
Чим бізнес-ангели відрізняються від інших приватних інвесторів? Тим, що вони усвідомлені серійні інвестори. Є навіть такий вислів: «Одне крило бізнес-ангела - це інвестування, друге - подвижницька діяльність, яка спрямована на« вирощування »тих, хто створює інноваційну систему».
В рамках Першої російської тижня бізнес-ангелів в Нижньому Новгороді пройшов дводенний міжнародний симпозіум з проблем розвитку малого інноваційного підприємництва та ринку венчурних інвестицій ранніх стадій.
Сергій Беленко, заступник начальника управління міністерства підтримки і розвитку малого підприємництва, споживчого ринку та послуг Нижегородської області:
- У регіоні діє цільова програма розвитку інноваційного підприємництва до 2015 року. В її рамках розроблені заходи фінансової підтримки.
Гранти (на конкурсній основі) для стартапа. Підприємець, який здійснює свою діяльність менше року, може претендувати на отримання гранту в розмірі 500 000 рублів. В цьому році ми плануємо витратити на гранти близько півмільярда рублів.
Компенсація витрат на розробку і випуск продукції чинним інноваційним підприємствам. Розмір підтримки - до 5 мільйонів рублів на кожне підприємство. У цьому році буде витрачено 150 мільйонів. Прийом заявок почався з кінця квітня.
Субсидія для інноваційних компаній, що беруть участь у виставково-ярмаркової діяльності - до 100 000 рублів, але не більше 60% коштів, які підприємець витратив для участі у виставці.
Субсидування витрат за договорами лізингу. Компенсується 100% першого внеску, але не більше 2 мільйонів рублів на одне інноваційне підприємство.При купівлі в лізинг автотранспорту - до 500 000 рублів.
Субсидування витрат по підвищенню кваліфікації (не більше 100 годин).Субсидується до 80% витрат, але не більше 20 000 на кожного співробітника.
Є також послуги по допомозі в отриманні кредиту в комерційних банках і за поданням мікрофінансових послуг. Телефон відділу, який займається наданням фінансової підтримки: 433-27-76.
Елеонора Школьник, консультант компанії трансферу технологій Аріельского університетського центру, Ізраїль:
- Єдиний ресурс Ізраїлю, який є в достатній кількості - це мізки. Тому наприкінці 80-х років було вирішено виділити дуже велике фінансування структурі, яка називається Офіс головного ученого Ізраїлю. Завдяки цьому вдалося запустити програму підтримки інновацій не тільки «нульових» проектів, а й тих, які вже знаходяться в розробці діючих компаній. Офіс головного ученого має бюджет, що допомагає розвивати нові проекти.
Державна політика передбачає пільгові податкові умови для інноваційних компаній. У нас є бізнес-інкубатор, успішність якого за 19 років становить 47%, це вкрай рідкісний випадок. Взагалі, в Ізраїлі 24 бізнес-інкубатора та подальшого збільшення цієї кількості не планується.
Олена Рогова, професор, зав.кафедрою фінансових ринків і фінансового менеджменту НДУ ВШЕ-Санкт-Петербург:
- Дуже правильно, що в Ізраїлі обмежили число бізнес-інкубаторів. А у нас деколи неконтрольоване зростання призводить до непередбачуваних наслідків: бізнес-інкубаторів багато, але при цьому у підприємця все одно виникає проблема, куди прийти зі своїми проектами, і хто ці проекти підтримає.
Бізнес-інкубатори повинні ставати частиною регіональної інноваційної системи. А система існує тоді, коли між різними учасниками інноваційної діяльності є стійке взаємодія, яке живить інтелектуальний капітал, а також створює і примножує капітал фінансовий.
Анатолій Заїкін, інвестиційний менеджер управління інфраструктурних проектів, Фонд інфрастіруктурних та освітніх програм РОСНАНО, Москва:
- РОСНАНО підтримує рух бізнес-ангелів. Ми створюємо інфраструктуру, так звані наноцентрів, технопарки - зокрема, в Сарові. Дуже важливо, щоб в цих технопарках народжувалися проекти, які підтримуються бізнес-ангелами - для розвитку регіональної економіки.
Кендрік Уайт, генеральний директор «Марчмонт Капітал Партнерс»:
- Бізнес-ангели - люди, які передають гроші, досвід, повний комплект підтримки для молодих інноваторів. 10 років тому це вважали божевільною американської ідеєю. Але зараз структура розвивається, і стало зрозуміло, що це не «крейзі айдіа», а ключовий фундамент розвитку економіки Росії. Я думаю, що розвиток інституту бізнес-ангелів - це доля, яка дозволить вирішити багато глобальних проблем.
Френк Пітерс, Tech Coast Angels, США:
- Що найголовніше для бізнес-ангелів? Дуже важливо мати великий і диверсифікований портфель інвестицій. Якщо ви є членом великої групи, то, відповідно, зможете інвестувати в більшу кількість проектів, знижуючи тим самим ризики. Наша асоціація бізнес-ангелів знаходиться в п'яти містах, в кожному приблизно по 100 бізнес-ангелів. І навіть якщо я нічого не розумію в біотехнологіях, я за рекомендацією моїх колег, яким довіряю, можу вкластися в той або інший проект.
Що найголовніше для підприємця, який звертається до бізнес-ангелу?Уміння заразити своєю ідеєю, показати свою пристрасть. Якщо ви робите презентацію для бізнес-ангела, ви повинні пояснити йому свій бізнес так, як я б його пояснив своїй дружині. Без особливих деталей, тільки саме основне і цікаве. І не намагайтеся завищувати суму проекту!
Лоренс Райт, директор по стартап-проектів Московської школи управління «Сколково»:
- На жаль, науковий потенціал Росії до цих пір залишається ізольованим від економіки. І це прикро, тому що в Росії маса можливостей для розвитку бізнесу.
Для того, щоб ми далі могли побачити розвиток мережі бізнес-ангелів, венчурних фондів і всієї цієї інноваційної ланцюжка, треба готувати підприємців, які можуть досягти успіху. Є методи - їх, наприклад, застосовують в Силіконовій долині, які дозволяють підвищити число успішних проектів і зменшити ризики.

www.r52.ru

Copyright (c) ES Ukrtechinform 2017