Сьогодні: 29 березня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

В Москві відбувся XII щорічний конгрес Європейської асоціації бізнес-ангелів та вручення VII щорічної премії

30 травня 2012

Нижній Новгород зумів себе показати - асоціація бізнес-ангелів "Стартові інвестиції» стала номінантом в категорії «Прорив року в послугах для бізнес-ангелів» і отримала спеціальний приз «За сміливість і інноваційність». Це єдина російська асоціація бізнес-ангелів, яка визнана на європейському рівні. До речі, шість років тому, коли «Стартові інвестиції» тільки реєстрували, слово «бізнес-ангел» було абсолютно невідомо, і бізнесменів направили в комітет з теології, тому що вирішили: раз «бізнес-ангели» - значить, якась секта.
Чим бізнес-ангели відрізняються від інших приватних інвесторів? Тим, що вони усвідомлені серійні інвестори. Є навіть такий вислів: «Одне крило бізнес-ангела - це інвестування, друге - подвижницька діяльність, яка спрямована на« вирощування »тих, хто створює інноваційну систему».
В рамках Першої російської тижня бізнес-ангелів в Нижньому Новгороді пройшов дводенний міжнародний симпозіум з проблем розвитку малого інноваційного підприємництва та ринку венчурних інвестицій ранніх стадій.
Сергій Беленко, заступник начальника управління міністерства підтримки і розвитку малого підприємництва, споживчого ринку та послуг Нижегородської області:
- У регіоні діє цільова програма розвитку інноваційного підприємництва до 2015 року. В її рамках розроблені заходи фінансової підтримки.
Гранти (на конкурсній основі) для стартапа. Підприємець, який здійснює свою діяльність менше року, може претендувати на отримання гранту в розмірі 500 000 рублів. В цьому році ми плануємо витратити на гранти близько півмільярда рублів.
Компенсація витрат на розробку і випуск продукції чинним інноваційним підприємствам. Розмір підтримки - до 5 мільйонів рублів на кожне підприємство. У цьому році буде витрачено 150 мільйонів. Прийом заявок почався з кінця квітня.
Субсидія для інноваційних компаній, що беруть участь у виставково-ярмаркової діяльності - до 100 000 рублів, але не більше 60% коштів, які підприємець витратив для участі у виставці.
Субсидування витрат за договорами лізингу. Компенсується 100% першого внеску, але не більше 2 мільйонів рублів на одне інноваційне підприємство.При купівлі в лізинг автотранспорту - до 500 000 рублів.
Субсидування витрат по підвищенню кваліфікації (не більше 100 годин).Субсидується до 80% витрат, але не більше 20 000 на кожного співробітника.
Є також послуги по допомозі в отриманні кредиту в комерційних банках і за поданням мікрофінансових послуг. Телефон відділу, який займається наданням фінансової підтримки: 433-27-76.
Елеонора Школьник, консультант компанії трансферу технологій Аріельского університетського центру, Ізраїль:
- Єдиний ресурс Ізраїлю, який є в достатній кількості - це мізки. Тому наприкінці 80-х років було вирішено виділити дуже велике фінансування структурі, яка називається Офіс головного ученого Ізраїлю. Завдяки цьому вдалося запустити програму підтримки інновацій не тільки «нульових» проектів, а й тих, які вже знаходяться в розробці діючих компаній. Офіс головного ученого має бюджет, що допомагає розвивати нові проекти.
Державна політика передбачає пільгові податкові умови для інноваційних компаній. У нас є бізнес-інкубатор, успішність якого за 19 років становить 47%, це вкрай рідкісний випадок. Взагалі, в Ізраїлі 24 бізнес-інкубатора та подальшого збільшення цієї кількості не планується.
Олена Рогова, професор, зав.кафедрою фінансових ринків і фінансового менеджменту НДУ ВШЕ-Санкт-Петербург:
- Дуже правильно, що в Ізраїлі обмежили число бізнес-інкубаторів. А у нас деколи неконтрольоване зростання призводить до непередбачуваних наслідків: бізнес-інкубаторів багато, але при цьому у підприємця все одно виникає проблема, куди прийти зі своїми проектами, і хто ці проекти підтримає.
Бізнес-інкубатори повинні ставати частиною регіональної інноваційної системи. А система існує тоді, коли між різними учасниками інноваційної діяльності є стійке взаємодія, яке живить інтелектуальний капітал, а також створює і примножує капітал фінансовий.
Анатолій Заїкін, інвестиційний менеджер управління інфраструктурних проектів, Фонд інфрастіруктурних та освітніх програм РОСНАНО, Москва:
- РОСНАНО підтримує рух бізнес-ангелів. Ми створюємо інфраструктуру, так звані наноцентрів, технопарки - зокрема, в Сарові. Дуже важливо, щоб в цих технопарках народжувалися проекти, які підтримуються бізнес-ангелами - для розвитку регіональної економіки.
Кендрік Уайт, генеральний директор «Марчмонт Капітал Партнерс»:
- Бізнес-ангели - люди, які передають гроші, досвід, повний комплект підтримки для молодих інноваторів. 10 років тому це вважали божевільною американської ідеєю. Але зараз структура розвивається, і стало зрозуміло, що це не «крейзі айдіа», а ключовий фундамент розвитку економіки Росії. Я думаю, що розвиток інституту бізнес-ангелів - це доля, яка дозволить вирішити багато глобальних проблем.
Френк Пітерс, Tech Coast Angels, США:
- Що найголовніше для бізнес-ангелів? Дуже важливо мати великий і диверсифікований портфель інвестицій. Якщо ви є членом великої групи, то, відповідно, зможете інвестувати в більшу кількість проектів, знижуючи тим самим ризики. Наша асоціація бізнес-ангелів знаходиться в п'яти містах, в кожному приблизно по 100 бізнес-ангелів. І навіть якщо я нічого не розумію в біотехнологіях, я за рекомендацією моїх колег, яким довіряю, можу вкластися в той або інший проект.
Що найголовніше для підприємця, який звертається до бізнес-ангелу?Уміння заразити своєю ідеєю, показати свою пристрасть. Якщо ви робите презентацію для бізнес-ангела, ви повинні пояснити йому свій бізнес так, як я б його пояснив своїй дружині. Без особливих деталей, тільки саме основне і цікаве. І не намагайтеся завищувати суму проекту!
Лоренс Райт, директор по стартап-проектів Московської школи управління «Сколково»:
- На жаль, науковий потенціал Росії до цих пір залишається ізольованим від економіки. І це прикро, тому що в Росії маса можливостей для розвитку бізнесу.
Для того, щоб ми далі могли побачити розвиток мережі бізнес-ангелів, венчурних фондів і всієї цієї інноваційної ланцюжка, треба готувати підприємців, які можуть досягти успіху. Є методи - їх, наприклад, застосовують в Силіконовій долині, які дозволяють підвищити число успішних проектів і зменшити ризики.

www.r52.ru

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017