Сьогодні: 20 квітня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

НАН України підписала угоду про співробітництво з Державним космічним агентством України

26 лютого 2015

25 лютого 2015 року під час чергового засідання Президії НАН України було підписано угоду про співробітництво між Національною академією наук України та Державним космічним агентством (ДКА) України про подальше поглиблення співробітництва у сфері наукових досліджень та використання космічного простору.

Відповідний документ підписали президент НАН України академік Борис Патон та голова ДКА України Олег Уруський.

У вступному слові академік Б.Є. Патон зазначив, що протягом багатьох років установи НАН України співпрацюють з підприємствами ДКА України в інтересах виконання державних космічних програм, міжнародних проектів, а також робіт з розвитку вітчизняного ракетно-космічного потенціалу.

Зокрема, фахівці Академії залучені до реалізації проектів Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми на 2013-2017 рр. та виконують Цільову комплексну програму НАН України з наукових космічних досліджень на 2012-2016 рр.

Окремої уваги заслуговують наукові та творчі зв’язки вчених НАН України з такими підприємствами ДКА України як ДП «КБ «Південне» ім. М.К.Янгеля, ДП «Завод Арсенал», Казенне підприємство «ЦКБ «Арсенал». Національна академія наук України і Державне космічне агентство України спільно координують роботу двох установ подвійного підпорядкування – Інституту технічної механіки (м. Дніпропетровськ) та Інституту космічних досліджень (м. Київ).

Крім того, вченими НАН України спільно з фахівцями космічної галузі виконується низка проектів за Сьомою Рамковою програмою ЄС з досліджень та технологічного розвитку і програмою з досліджень та інноваційної діяльності Горизонт-2020.

Разом з тим, за словами президента НАН України, нинішні умови вимагають активізації співпраці академічних установ та ДКА України з урахуванням потреб економіки та, в першу чергу, оборони і безпеки України. Для цього планується запровадження, починаючи з 2015 року, цільової наукової програми НАН України «Дослідження та розробки з проблем підвищення обороноздатності і безпеки держави», що включатиме і роботи в інтересах космічної галузі, а також співробітництво по окремих проектах космічної та оборонної тематики з ДП КБ «Південне», ДП «Завод Арсенал» та НВО «Павлоградський хімічний завод».

Протягом 2014 року проект нової угоди про співробітництво був опрацьований фахівцями НАН України та ДКА України. Зазначена угода передбачає співпрацю у галузі створення перспективної космічної техніки та технологій, спільне планування та виконання наукових космічних досліджень, розвиток наземної космічної інфраструктури та геоінформаційних систем на основі використання сучасних космічних даних.

Фотогалерея http://www.nas.gov.ua/UA/news/Pages/contents.aspx?ffn1=ID&fft1=Eq&ffv1=2215

Матеріали опублікували: Прес-служба НАН України 

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017