Today: 09 May 2024 RU UA EN
About Contacts

Владимир Семиноженко: Крымские астрономы вновь заявили о себе на весь мир

18 October 2013, 20:36

Астрономи Кримської астрофізичної обсерваторії відкрили новий астероїд розміром понад 410 метрів. Це небесне тіло отримало індекс 2013 TV135 і віднесене Центром малих планет і астероїдного підрозділу NASA до Переліку потенційно небезпечних астероїдів.

«Це перше відкриття такого роду, зроблене в ході астрономічних спостережень з території України. Воно уже визнане на міжнародному рівні. Але головне, що це зробили українці», - наголосив Голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України Володимир Семиноженко.

Згідно із попередніми розрахунками вчених, це небесне тіло може зіткнутися із Землею, тому ця подія є не просто відкриттям світового рівня, але й своєрідним викликом для астрономів, у тому числі українських. «Зараз потрібно продовжувати відстежувати рух астероїда, уточнювати його траєкторію. При цьому варто враховувати всі ймовірні варіанти поведінки небезпечного астероїда і, відповідно, шукати технічні рішення для уникнення негативного сценарію», - сказав В.Семиноженко.

Новий астероїд виявили на знімках зоряного неба, зроблені в Кримській астрофізичній обсерваторії в ніч з 12 на 13 жовтня. Відкриття уже засвідчив Центр малих планет і астероїдного підрозділу NASA.

Розмір астероїда становить близько 410 метрів. Перші спостереження показують, що він рухається швидко: мінімальна дистанція між його орбітою і орбітою нашої планети становить близько 1,7 млн. кілометрів. За попередніми розрахунками вчених, це небесне тіло може зіткнутися із Землею 26 серпня 2032 року. Шанс зіткнення цього тіла оцінюють як 1 до 63 тисяч. Дані про це небесне тіло вже занесені до "Переліку потенційно небезпечних астероїдів".

Три місяці тому кримський астроном Геннадій Борисов відкрив нову комету, яка стала першою кометою, відкритою на території незалежної України. Комета отримала ім'я науковця - BORISOV.

Copyright (c) ES Ukrtechinform 2017