Today: 09 May 2024 RU UA EN
About Contacts

Ученые украинских вузов работают над созданием новейших биотехнологий относительно отходов промышленности

21 October 2013, 10:17

На виконання завдань Державної цільової науково-технічної та соціальної програми «Наука в університетах» на 2008–2017 роки на базі Біотехнологічного науково-навчального центру Одеського національного університету імені І. І. Мечникова за рахунок коштів державного бюджету розпочато виконання пілотного проекту «Розробка біотехнології переробки техногенних відходів енергетики та вуглезбагачення».

Головною метою проекту є розроблення високоефективної, ресурсозберігаючої та екологічно безпечної біотехнології переробки відходів вугільної промисловості та енергетики для отримання цінного продукту, що містить рідкісні та кольорові метали, зокрема германій і галій.

Важливо, що в результаті вилучення важких та токсичних металів відбувається знешкодження відходів, які стають придатними для використання їх у якості будматеріалів, а земля, на якій розташовувалися відходи, стає придатною для подальшого використання.

Створення сучасної новітньої біотехнології дозволить вирішити нагальну потребу знешкодження та утилізації більш ніж 25 мільярдів тонн екологічно небезпечних відходів, які накопичилися в Україні поблизу видобувних, збагачувальних та переробних підприємств.

Вагомим фактором створення такої технології є постійно зростаючий попит сучасних галузей економіки на з’єднання рідкісних металів, які в Україні не виробляються.

В основу технології покладено здатність хемолітотрофних мікроорганізмів в результаті своєї життєдіяльності за рахунок окиснення сірки та її сполук руйнувати стійкі кристалічні структури різних природних і техногенних субстратів. У результаті будуть виділені та вивчені специфічні бактерії, відпрацьовані оптимальні умови здійснення процесу вилучення металів та створено препарат, що дозволяє вилучати цінні метали з відходів не менше ніж на 75%.

Отже, за результатами виконання проекту буде отримано: цінний рідкіснометалевий концентрат із вмістом 3-5% германію та/або галію; знешкоджені відходи з нижчим за гранично допустимим концентратом (ГДК) для ґрунту вмістом іонів важких металів та співвідношенням оксидів кремнію, алюмінію та кальцію, яке відповідає складу силікатних будівельних матеріалів.

У рамках проекту заплановано проведення промислових випробувань розробленої біотехнології на центральній збагачувальній фабриці ПАТ «Львівська вугільна компанія» (м. Червоноград, Львівська область), де накопичено 75 мільйонів тонн породних відвалів, з 1 тонни яких можливо отримати не менше 20 грамів германію (ринкова вартість металу на 09.09.2013 року - $1920/кг) і 10 грамів галію (ринкова вартість - $330/кг).

Copyright (c) ES Ukrtechinform 2017