Today: 20 May 2024 RU UA EN
About Contacts

У Києві проходитиме Міжнародний науково-технологічний форум «Наука. Інновації. Технології - 2013 »

15 October 2013, 18:19

Сьогодні, 15 жовтня 2013 року, відбулося урочисте відкриття Міжнародного науково-технологічного форуму «Наука. Інновації. Технології – 2013», який триватиме впродовж трьох днів у Києві. Організаторами Форуму є Державне агентство з питань науки, інновацій та інформатизації України, Національна академія наук України, Національна академія аграрних наук України, Національна академія медичних наук України та Комітет з Державних премій України в галузі науки і техніки.

Вітальні адреси Форуму направили Президент України Віктор Янукович та Прем’єр-міністр України Микола Азаров.

Як відзначив Перший заступник голови Держінформнауки Борис Гриньов, у такому форматі Форум проходить уже втретє, але цього року він має ряд особливостей. По-перше, його експозиції покликані, насамперед, продемонструвати результат роботи промислових підприємств, отримані разом зі вченими. Зокрема, на Форумі представлені ті розробки, які минулого року були відзначені Премією Кабінету Міністрів України за розробку і впровадження інноваційних технологій.

За словами Бориса Гриньова, Форум має не тільки ознайомити широку громадськість з передовими науковими досягненнями, але й стати площадкою для обговорення шляхів вирішення проблеми прискореної комерціалізації винаходів та їх впровадження у виробництво. Він також зазначив, що для збільшення внутрішніх і зовнішніх інвестицій у високотехнологічну сферу та активізації інноваційних процесів загалом сьогодні потрібно, перш за все, прийняти нову редакцію Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», який «модернізує» форми співробітництва наукових установ і бізнесу, сформувати сучасну систему наукової експертизи, розширити грантове фінансування перспективних досліджень, відновити роботу технопарків та створити індустріальні парки, а також більш активно долучатися до співпраці з провідними міжнародними науковими центрами.

Окремі стенди на Форумі презентують його учасникам і гостям роботи цьогорічних претендентів на Державну премію України в галузі науки і техніки. За словами Першого заступника голови Держінформнауки Бориса Гриньова, переважна більшість цих робіт має чітко визначене прикладне значення. Наприклад, розробка автоматизованої системи обліку електричної енергії з контролем показників якості націлена на вирішення загальнодержавної проблеми інтеграції енергосистем України та ЄС. Енергоефективні технології прискореного зведення об’єктів промислового і цивільного будівництва дозволять прискорити модернізацію будівельної галузі. Також на Державну премію претендують новаторські роботи у галузі фармакології і медицини, екології та сучасного матеріалознавства.

Під час роботи Форуму свої науково-технологічні розробки також демонструють юні вчені із Малої академії наук, які пропонують оригінальні рішення актуальних проблем у сфері ЖКГ, екології, медицини й вже отримали високу оцінку фахівців.

В рамках Форуму відбуваються і заходи, присвячені 20-ій річниці підписання Угоди між Україною та Федеративною Республікою Німеччина про науково-технічне співробітництво. Під час цих заходів будуть представлені практичні результати спільних проектів у сфері біотехнологій, матеріалознавства та енергозбереження.

Copyright (c) ES Ukrtechinform 2017