Today: 27 April 2024 RU UA EN
About Contacts

Сырье для автомобильных шин производить из одуванчиков

07 November 2013, 14:27

Про те, що сік кульбаб можна використовувати для виготовлення гуми, відомо вже давно. Але в даний час таке виробництво у промисловому масштабі пов’язане з рядом складнощів, тому широко поширений бур’ян майже не використовується при виробництві гуми. Але, ймовірно, ситуація зміниться в найближчі роки.

Спільна робота науковців і бізнесменів призвела до перших позитивних результатів. Інститут молекулярної біології та прикладної екології суспільства Фраунгхофера і компанія виробник шин Continental створюють пілотну програму з виробництва великих обсягів «Кульбабової» гуми для виготовлення автомобільних шин.

Протягом наступних п’яти років вчені мають намір удосконалити виробничий процес так, щоб Continental змогла виготовляти шини масово. Для цього в Мюнстері (Німеччина) побудована пілотна установка, здатна виробляти гуму з кульбаб тоннами. Одночасно з цим вирощується кілька гектарів кульбаби того сорту, який особливо багатий соком, придатним для виготовлення гуми. Так, для виробництва найкраще підходить російський різновид цієї рослини.

Дослідники відзначають, що гума, отримана з кульбаб, має такі ж якості, що і звичайна гума з каучукових дерев. Але важливою відмінністю є те, що каучук необхідно завозити з субтропічних країн, а кульбаби можна виростити у себе в країні, що відразу ж підвищує рентабельність виробництва. Більше того, кульбаби невибагливі, тому можуть вирощуватися навіть на ділянках, які не придатні для сільського господарства. Для виробників шин теж є свої переваги: наприклад, скорочення витрат на логістику.

Кульбаби, в порівнянні з каучуковим деревом, мають ряд переваг. Так, вегетативний період кульбаби триває не кілька років, а один рік, і після цього рослину можна відразу збирати і обробляти. Крім того, кульбаба менш вразлива для шкідників, що спрощує культивування. І нарешті, кульбаба невибаглива до погодних умов – вона відмінно росте в умовах помірного клімату.

Застосування кульбаб в якості сировини для виробництва шин не тільки мінімізує витрати на логістику, але, за словами вчених, скорочує транспортні витрати, а значить, викиди вуглекислого газу в атмосферу.

Copyright (c) ES Ukrtechinform 2017