Today: 20 May 2024 RU UA EN
About Contacts

Одесские биологи научат извлекать металлы из отходов

14 October 2013, 11:42

Технологія, що розробляється ученими-біологами Одеського національного університету ім. І. І. Мечнікова, дозволяє витягати цінні метали з відходів тепло- та електростанцій.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила завідувачка лабораторією біотехнологічного науково-навчального центру ОНУ Ірина Блайда.

"В Україні накопичено більш як 25 млрд. тонн екологічно небезпечних відвалів на видобувних, збагачуючих, переробних виробництвах. Наша технологія дозволяє за допомогою особливих хемолітотрофних бактерій виділити з цих відвалів германій, цирконій, берилій, та ще й у досить високій концентрації. При цьому екологічно чистий, нешкідливий залишок можна використовувати, наприклад, в якості будматеріалів після обробки", — повідомила Ірина Блайда.

За її словами, технологія одеських учених не має українських аналогів і захищена шістьма патентами. Публікації про особливості нового методу бактерійного очищення відходів вийшли у міжнародних і всеукраїнських ВАКівських виданнях. На біологічні дослідження учені університету отримають з державного бюджету 2,5 млн. грн. Пілотну обкатку розробки планується впровадити на центральній збагачувальній фабриці "Червоноградська" у Львівській області.

Copyright (c) ES Ukrtechinform 2017