Today: 09 May 2024 RU UA EN
About Contacts

На Николаевщине прошла международная научно-практическая конференция

21 October 2013, 10:13

18 жовтня 2013 року в Миколаївській обласній державній адміністрації розпочалася міжнародна науково-практична конференція «Вчення про ноосферу В.І. Вернадського в науковому, освітянському та інноваційному розвитку сучасного суспільства», що проходила протягом двох днів.

Участь у роботі конференції взяли більше 100 науковців з вищих навчальних закладів та наукових організацій багатьох областей України, Російської Федерації, Республіки Білорусь, Республіки Молдова. Запрошений професорсько-викладацькій склад ВНЗ І-ІV рівня акредитації та керівники учбових закладів І-ІІІ ступенів, керівники науково-дослідних інститутів та установ міста та області.

Ідеї академіка Володимира Вернадського, видатного мислителя ХХ сторіччя, дослідника природи, геніального вченого, видатного громадського діяча, мислителя і засновника багатьох наукових шкіл, організатора і першого президента Української академії наук, відіграли значну роль у становленні сучасної наукової карти світу.

Тож, метою заходу визначено: репрезентувати в історичному ракурсі впровадження досягнень наукової спадщини В. І. Вернадського у сьогоденні; розробити пропозиції щодо пріоритетів еколого-економічного розвитку регіонів країни; відпрацювати механізми поліпшення стану навколишнього середовища і використання природних ресурсів; закликати представників різних організаційних напрямів до єднання навколо ідеї В.І. Вернадського щодо збереження довкілля, наділення усіх прошарків суспільства науковим світоглядом; об’єднати науково-освітянську інтелігенцію для науково-просвітницької діяльності серед населення, школярів, студентів, виробничників з доведення науково обґрунтованої та достовірної інформації про ідеї В.І. Вернадського, його геніальні твори.

Організаторами конференції стали: Національна Академія Наук України; Комісія з наукової спадщини академіка В.І. Вернадського; Інститут історії України НАН України; Миколаївська обласна державна адміністрація; Миколаївська обласна рада; Миколаївська міська рада; Міжнародна Академія Наук екології та безпеки життєдіяльності (місто Санкт-Петербург, Російська Федерація), співорганізатор.

У ході пленарного засідання прозвучали доповіді «Наукові розробки В. І. Вернадського та сучасність», «Академік В. І. Вернадський та Україна», «Ноосферное образование и контуры будущего цивилизации», «Наследие В. И. Вернадского в научно-образовательной парадигме» та багато інших.

Перед учасниками конференції виступив директор департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму Миколаївської облдержадміністрації Михайло Тульський. Він назвав окремі сфери діяльності сучасного народного господарства, у яких знайшли практичне застосування дослідження академіка В. І. Вернадського та навів конкретні приклади по Миколаївській області

Зокрема, М. Тульський відзначив, що Вернадський В.І. був одним з розробників плану ГОЕЛРО (план електрифікації), в рамках якого на території Миколаївської області у 1927 році було введено в експлуатацію одну з перших гідроелектростанцій – Олександрівську ГЕС потужністю 470 кВт.

Найбільшого практичного застосування дослідження академіка знайшли у енергетиці, адже Вернадський В. І. був основоположником науки радіогеологія та активно займався вивченням радіоактивних здатностей різних речовин. Дослідження академіка у цій галузі дали поштовх до розвитку атомної енергетики, зокрема в Миколаївській області було створено Южно-Український енергокомплекс, до складу якого входять: Южно-Українську АЕС, Ташлицька ГАЕС та

Олександрівська ГЕС (побудована наприкінці 1990-х років), що забезпечує електроенергію увесь південний регіон України.

Ідеї та напрацювання академіка Вернадського В.І. також широко застосовуються у сільському господарстві, промисловості, екології та інших сферах діяльності.

За результатами дводенних засідань міжнародної науково-практичної конференції заплановано прийняти Резолюцію з пропозиціями проведення просвітницької діяльності серед населення для доведення малодоступної інформації про ідеї Володимира Вернадського та його праць; звернутися до органів виконавчої влади відносно сприяння забезпеченню навчальних закладів усіх освітніх рівнів акредитації підручниками та посібниками з інноваційної освіти та наукового світогляду; провадити заходи з метою підготовки фахівців, здатних сприймати, оцінювати та втілювати новітні досягнення науки і техніки; протягом шести місяців розробити Концепцію ноосферного розвитку України та інші.

За інформацією Миколаївської ОДА

Copyright (c) ES Ukrtechinform 2017