Today: 09 May 2024 RU UA EN
About Contacts

14-18 октября 2013 в г. Рим (Италия) состоялось Пленарное заседание Режима контроля за ракетными технологиями

18 October 2013, 15:22

В період з 14 по 18 жовтня 2013 року відбулось 27-е Пленарне засідання Режиму контролю за ракетними технологіями (РКРТ) з метою огляду та оцінки його діяльності та подальшої активізації його зусиль з питань попередження розповсюдження засобів доставки зброї масового ураження.

Пленарне засідання було відкрите Міністром закордонних справ Італійської Республіки Емма Бонно та проходило під головуванням Посла Карло Треца, який залишиться Головою до наступного Пленарного засідання 2014 року, яке відбудеться в Норвегії. Від Президента Італійської Республіки було отримано привітальне послання.

Партнери РКРТ під час Пленарного засідання повторно підтвердили ту концепцію, що розповсюдження зброї масового ураження, а також засобів її доставки, містить загрозу для міжнародного миру та безпеки, як це визнано Резолюцією Ради безпеки ООН. Під час пленарного засідання партнери обмінялись інформацією щодо подій з розповсюдження зброї, які мали місце після останнього пленарного засідання в м. Берлін.

В рамках мандату РКРТ, члени провели розширенні дискусії з багатьох питань, які стосуються окремих країн, включаючи Демократичну Народну Республіку Корею та Іран, та виразили свої занепокоєння, пов’язані із діяльністю з глобального розповсюдження ракет, зокрема стосовно ракетних програм на Середньому Сході, у Північно-Східній Азії та Південній Африці, які там проводяться і які можуть сприяти діяльності з розповсюдження ракет будь-де. Партнери РКРТ підтвердили свої зобов’язання виконувати відповідні резолюції Ради безпеки ООН з питань нерозповсюдження, включаючи резолюції 1695, 1718, 1874, 2087, 2094 та 1737, 1747, 1803, 1835, 1929.

Партнери РКРТ привітали той факт, що Керівні принципи РКРТ та його контрольні списки складають міжнародні стандарти експортного контролю, яких притримується все більша кількість держав - не членів РКРТ та які включені до документів ООН. Було домовлено подвоїти зусилля з інформування та сприяння заінтересованим сторонам, які є прихильниками нерозповсюдження зброї та цілей РКРТ. Партнери РКРТ закликали всі держави приділяти особливу увагу, відповідно до їхнього національного законодавства та з урахуванням міжнародного права, попередженню передачі будь-яких позицій, матеріалів, товарів та технологій, які можуть сприяти програмам з розповсюдження зброї масового ураження.

Партнери РКРТ повторно підтвердили особливу важливість технічної роботи РКРТ. Було відмічено швидку еволюцію відповідних технологій та пов’язану з цим потребу у прийнятті перспективного плану дій з метою урегулювання цього питання. Було визнано, що Додаток з Обладнання, Програмного забезпечення та Технологій є нарізним каменем роботи РКРТ з попередження незаконних передач ракетних технологій та висловлено глибоку подяку за досягнення Групи технічних експертів. Також було висловлено глибоку вдячність Групі з питань ліцензування та правозастосування і Групі з обміну інформацією за їхню роботу.

Партнери розглянули ряд ключових аспектів внутрішнього функціонування РКРТ, включаючи питання продовження та ефективності головування РКРТ. Вони привітали та схвалили повідомлення України з пропозицією її головування в РКРТ в період з 2015 по 2016 роки.

Copyright (c) ES Ukrtechinform 2017