ТЕХНОЛОГІЇ БУЛОЧНИХ ВИРОБІВ З ВИКОРИСТАННЯМ ГЛЮКОЗНО-ФРУКТОЗНОГО СИРОПУ
Індентифікаційний номер: ПропозиціїОрганізація Національний університет харчових технологій з регіону м. Київ, що спеціалізується в області розробок пов’язаних з удосконалення асортименту виробів і розширення сировинної бази для виробництва хлібобулочних виробів розробила технологію булочних виробів з використанням глюкозно-фруктозного сиропу (ГФС). Технології булочних виробів з ГФС надає можливість використання ГФС у виробництві хлібобулочних виробів для заміни цукру. Автори шукають партнерів серед підприємств для співпраці у сфері впровадження даної технології у виробництво.
Технологія харчових продуктів
Опис пропозиції
Сьогодні у світі спостерігається швидке зростання споживання цукру, порівняно з його виробництвом. Це призводить до підвищення цін на цукор та спонукає до пошуку ефективних, дешевших за цукор, замінників природного походження. В зв’язку з цим все більшого значення набувають цукристі продукти, отримані з крохмалю. Найбільш перспективною натуральною альтернативою традиційному цукру серед цукровмісних крохмалепродуктів у світі визнано глюкозно-фруктозний сироп.
В Україні з 2005 року налагоджено промисловий випуск глюкозно-фруктозного сиропу (ГФС), застосування якого у хлібопеченні потребувало наукового обгрунтування.
На основі експериментальних досліджень встановлена ефективність використання ГФС у рецептурі булочних виробів та його оптимальне дозування. Встановлено, що тісто з ГФС доцільно готувати традиційним опарним способом. Ефективне застосування цієї цукровмісної сировини також за прискорених способів приготування тіста та на стадії активації дріжджів.
Встановлено, що ГФС здійснює більш виражений, порівняно з цукром, вплив на процеси уповільнення черствіння виробів, що підтверджено підвищенням гідрофільних властивостей м’якушки виробів з ГФС, збільшенням у ній вмісту водорозчинних речовин, зменшенням кришкуватості, збільшенням частки міцно зв’язаної вологи.
Дослідженнями іn vitro встановлено, що внесення ГФС і МП не впливає на вуглеводне навантаження на організм людини та покращує перетравлювання білкових речовин виробів
В результаті проведених досліджень доведено доцільність використання глюкозно-фруктозного сиропу вітчизняного виробництва як цукровмісної сировини у хлібопекарській промисловості з метою удосконалення асортименту виробів і розширення сировинної бази, встановлена можливість їх використання у виробництві хлібобулочних виробів для заміни цукру.
Тип технології
Процес
Сфера застосування
Запропоновані технології можуть бути використані в хлібопекарській галузі.
Технічні та економічні переваги
Перевага розроблених виробів з ГФС над існуючими виробами з цукром полягає у нижчій собівартість булочних виробів, високій споживчій якості виробів та подовженому терміну їх зберігання. Ціна на ГФС не піддається коливанням «цукрового ринку» та на 5-10 % нижча ціни на цукор.
Iнноваційні аспекти
Перевага розроблених виробів з ГФС над існуючими виробами з цукром полягає у нижчій собівартість булочних виробів, високій споживчій якості виробів та подовженому терміну їх зберігання. Ціна на ГФС не піддається коливанням «цукрового ринку» та на 5-10 % нижча ціни на цукор.
Де була представлена технологія
Національний університет харчових технологій
Поточна стадія: | Впроваджено |
---|---|
Статус прав інтелектуальної властності: | Заявка на патент |
Умови співпраці:
Тип організації: | -Спільна подальша розробка -Адаптація до вимог замовника |
---|---|
Регіони: | Країни СНД Східна Європа Центральна Європа |
Умови і обмеження: | Спільна подальша розробка |
Підтримка, що надається при передачі технічного проєкту: | Технічне консультування |