Сьогодні: 25 квітня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Як мобільне додатку допомагає планувати вагітність

16 липня 2014, 09:28

Протягом останніх півтора років більше 50 тисяч жінок успішно спланували вагітність завдяки мобільним додаткам Ovia Pregnancy Guide і Ovia Fertility. Останні були розроблені компанією Ovuline, яка активно використовує алгоритми машинного навчання для вирішення найрізноманітніших завдань.

Як відомо, найсприятливішим моментом для зачаття дитини є часовий період, який почнеться одразу за чотири дні до овуляції і тривають близько тижня. Але заковика в тому, що визначити точний момент овуляції не так просто. Причиною тому - можлива нестійкість циклу і індивідуальні особливості.

     Якщо навіть планування вагітності не приносити результатів, то слід звернутися в центр репродуктивної медицини. У центрі «IVF-clinic», наприклад, програма ЕКО http://ivfclinic.com.ua/pages/programma-eko-cena розробляється індивідуально для кожної пари.

Для можливості більш точного прогнозування, компанія Ovuline проаналізувала більше 60 мільйонів точок даних. Зібрати таку кількість вдалося завдяки широкому розповсюдженню смартфонів і постійно зростаючої популярності персоналізованих додатків.

«Завдяки програмам Ovuline нам вдається виконувати найбільш масштабне дослідження в історії, що проводиться в області фертильності і планованої вагітності», - зазначає Періс Уоллес (Paris Wallace), співзасновник і генеральний директор компанії. - «Такі програми вже сьогодні вносять чималий внесок у розвиток охорони здоров'я і допомагають поліпшувати демографічну ситуацію».

Проводячи класичні дослідження, фахівці можуть охопити не більше декількох сотень учасників-добровольців. У рідкісних випадках кілька тисяч. Використання мобільного додатку дозволяє збирати статистику від сотень тисяч користувачів. Природно, всі зібрані дані анонімні. Так, програми Ovia X вже інстальовані на більш ніж трьохсот тисячах мобільних. Разом всі ці клієнти наповнюють базу даних досліджень з середньою швидкістю 250 точок даних на хвилину.

Така розширена статистика надзвичайно корисна і для самих жінок, оскільки завдяки їй додатки наділені функціями зворотного зв'язку. Приміром, програма дозволяє вказати конкретні зміни самопочуття, після чого оцінює частоту народження зазначених симптомів і робить попередній висновок їх характерності для поточного терміну вагітності. Крім того, в деяких випадках відразу ж відображаються рекомендації.

Цікава й сама методика збору даних. Додатки Ovia X вміють отримувати дані не тільки шляхом введення їх користувачем, а й від інших додатків, наприклад програм для фітнес-браслетів Fitbit і Jawbone або аналізаторів фізичної активності Fitbit Zip. Звичайно ж, робиться все це тільки з дозволу користувача.

Варто відзначити, що окрім об'єктивних показників фізичного стану, більшість жінок готові анонімно надавати й іншу необхідну інформацію, наприклад свій емоційний статус і частоту сексуальних контактів. Пояснити таке довіри просто: при традиційному анкетуванні деякі питання здаються занадто особистими, але в мобільних додатках жінки без коливань на них відповідають, так як це не забирає багато часу і при цьому приносити їм самим очевидну користь.

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017