Сьогодні: 26 квітня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Сировину для автомобільних шин вироблятимуть із кульбаб

28 листопада 2013, 16:25

Про те, що сік кульбаб і не тільки можна використовувати для виготовлення гуми, відомо вже давно. Але в даний час така інновація у промисловому масштабі пов’язане з рядом складнощів, тому широко поширений бур’ян в усьому світі майже не використовується при виробництві гуми. Але, напевно, ситуація зміниться в найближчі роки, а можливо й місяці.

Спільна робота вчених і пітприемців призвела до перших насамперед позитивних результатів. Інститут молекулярної біології та прикладної екології суспільства Фраунгхофера і компанія виробник шин Continental створюють пілотну програму з виробництва маштабних обсягів «Кульбабової» гуми для виготовлення автомобільних шин.

Протягом наступних п’яти років вчені мають намір удосконалити виробничий процес так, щоб Continental змогла виготовляти шини масово по всій планеті. Для цього в Мюнстері (Німеччина) побудована пілотна установка, здатна виготовляти гуму з кульбаб тоннами. Одночасно з цим вирощується кілька сот гектарів кульбаби того сорту, який особливо багатий соком, придатним для виготовлення гуми. Так, для виробництва найкраще підходить російський різновид цієї рослини.

Дослідники відзначають, що гума, отримана з кульбаб, має такі ж якості, що і звичайна гума з каучукових дерев. Але важливою відмінністю є те, що каучук необхідно завозити з субтропічних країн, а кульбаби можна виростити у себе в країні, що відразу ж підвищує рентабельність виробництва в кілька разів. Більше того, кульбаби невибагливі, тому можуть вирощуватися навіть на ділянках, які не придатні для сільського господарства. Для виробників шин теж є свої переваги: наприклад, скорочення витрат на логістику.

Кульбаби, в порівнянні з каучуковим деревом, мають ряд переваг такі як. Так, вегетативний період кульбаби триває не кілька років, а один рік, і після цього рослину можна відразу збирати і обробляти. Крім того, кульбаба менш вразлива для шкідників, що спрощує культивування. І нарешті, кульбаба невибаглива до погодних умов – вона відмінно росте в умовах помірного клімату.

Використання кульбаб в якості сировини для виробництва шин не тільки мінімізує витрати на логістику, але, за словами вчених, скорочує транспортні витрати, а значить, викиди вуглекислого газу в атмосферу

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017