Сьогодні: 29 березня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Проекти Сколково по радіаційним технологіям зможуть вийти на ринки АТР

20 липня 2012, 10:04

Проекти по радіаційним технологіям, які планують реалізувати кластер ядерних технологій фонду "Сколково" і Далекосхідний федеральний університет (ДВФУ), допоможуть приморським компаніям вийти на ринки країн Азіатсько-тихоокеанського регіону (АТР) і вбудуватися в існуючі у них технологічні ланцюжки, вважає виконавчий директор кластера Денис Ковалевич.
Механізми взаємодії "Сколково" і ДВФУ раніше в липні обговорювалися у Владивостоці на спільному семінарі, а також на зустрічі з губернатором Приморського краю Володимиром Міклушевскім.
"Примор'я - це точка доступу на азіатські ринки", - підкреслив Ковалевич в бесіді з журналістами, відзначивши, що співпраця "Сколково" з ДВФУ можливо по декількох напрямках.
Перш за все, мова йде про ядерну медицину. "В університеті передбачено створення комплексу з ядерної медицини, в тому числі заводу з виробництва радіофармацевтичних препаратів для цього регіону", - пояснив Ковалевич. Планується, що до складу комплексу увійде центр протонно-променевої терапії.
"Це дуже складний проект, але в нього є потенціал. Мова йде про те, щоб, створивши у Владивостоці комплекс з ядерної медицини, вбудуватися в технологічний ланцюжок розташованих поруч країн, стати постачальником послуг у цій галузі", - сказав глава кластера.
За його словами, вартість терапевтичного центру складе не менше 6 мільярдів рублів, і "це будуть, в основному, державні гроші, але, звичайно, не на сто відсотків", зазначив Ковалевич. "Щось може дати бюджет регіону, щось можуть дати корпорації. Але спочатку треба знайти зовнішніх інвесторів, з країн, які потенційно зацікавлені в цих технологіях", - сказав Ковалевич.
"Будівництво протонного центру, разом з проектуванням займе мінімум п'ять-шість років, тому що це не типовий проект", - зазначив виконавчий директор.
При цьому протонний центр можна буде не "замикати в собі", а зробити його елементом девелоперського проекту, додав Ковалевич.
Інший великий проект передбачає розміщення у Владивостоці комплексів з радіаційного стерилізації сільськогосподарських і морепродуктів. В рамках цього проекту може проводитися обробка морської продукції, як виловленої в Примор'ї, так і ввозиться через Владивосток з країн АТР.
"Цей проект буде внеском у вирішення спільних проблем продовольчої безпеки, які є у країн Південно-Східної Азії", - зазначив Ковалевич.
Нарешті, ще один проект пов'язаний з вирішенням екологічних завдань, насамперед з очищення водойм за допомогою радіаційних технологій.
Ці два напрямки зажадають підтримки від регіональних компаній, зазначив Ковалевич. Але й держава має на перших етапах співфінансувати ці проекти, які будуть спочатку реалізовуватися на пілотних майданчиках, розділивши тим самим з бізнесом можливі ризики, додав Ковалевич.
За словами глави кластера, є ідея створити в Примор'ї представництво "Сколково".
"У випадку, якщо буде прийнято рішення, що ці (перераховані вище) проекти будуть розвиватися як одні з пріоритетних (для Примор'я), то представництво допоможе шукати і здійснювати трансфер технологій, що розробляються компаніями-учасниками" Сколково ", в країни АТР, шукати там ринки для вбудовування російських проектів в закордонні технологічні ланцюжки ", - зазначив Ковалевич.
http://www.ria.ru/

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017