Сьогодні: 01 травня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Проект закону "Про технопарки" розглянуто у Державній Думі

22 червня 2012, 12:19

21 червня 2012 в Державній Думі РФ при Комітеті з економічної політики, інноваційного розвитку і підприємництва відбулося засідання Робочої групи з розробки проекту федерального закону, що регулює діяльність технопарків.

До складу Робочої групи увійшли депутати, представники міністерств і відомств, представники основних інститутів розвитку. Очолив робочу групу депутат Ігошин І. Н., відповідальним секретарем призначено Андрія Шпіленко, директор НП «Асоціація технопарків».

Виступаючи перед присутніми, Ігор Ігошин звернув увагу на те, що закон повинен стати менш «адміністративним» і більш орієнтованим на досягнення конкретних результатів по впровадженню інноваційних розробок в економіку.

Про змістовної частини проекту федерального закону розповів директор Асоціації технопарків Андрій Шпіленко. У своєму виступі він зазначив, що на федеральному рівні діяльність технопарків регулюється комплексною програмою «Створення в Російській Федерації технопарків у сфері високих технологій», затвердженої розпорядженням Уряду Російської Федерації від 10.03.2006 № 328-р і що пропонований проект федерального закону регулює відносини, що виникають при створенні, функціонуванні та припиненні діяльності технопарків.

У проекті закону даються визначення основних для функціонування технопарків понять: технопарк, резидент технопарку, резидент бізнес-інкубатора технопарку, бізнес-інкубатор, керуюча компанія, та сервісна компанія.

Відповідно до проекту закону технопарки створюються з метою: стимулювання соціально-економічного розвитку Російської Федерації; прискорення розвитку інновацій, просування інноваційних ідей і продуктів на внутрішній і міжнародний ринок; вибудовування взаємодії між науковими, освітніми установами, виробництвом, що дозволяє вирішувати соціальні, економічні питання; розробки, апробації та супроводі перспективних інноваційних науково-технічних ідей і передових конструкторських і технологічних рішень в області розробки і виробництва високотехнологічної продукції.
Новелою даного проекту закону є закріплення основ присвоєння статусу технопарку в сфері високих технологій.

В цілому, всі члени Робочої групи підтримали ідею створення такого законопроекту, однак, висловилися про необхідність розширення переліку об'єктів інноваційної інфраструктури, що потрапляє під дію розроблюваного проекту федерального закону.

Генеральний директор Фонду сприяння розвитку малих форм підприємств у науково-технічній сфері Сергій Поляков запропонував більш детально розглянути в проекті закону способи державно-приватного партнерства як найбільш ефективної моделі взаємодії.

Коментуючи своє ставлення до проекту федерального закону, депутат Олег Савченко сказав, що перш ніж виділяти гроші на будівництво технопарків, необхідно було прийняти федеральний закон, і що зараз це питання стоїть особливо гостро, а також запропонував врахувати в розробляється федеральному законі орієнтацію технопарків за галузевим принципом .

Радник з інновацій Голови Ради директорів АФК «Система» Н.В. Михайлов не тільки підтримав попередніх спікерів, але також запропонував продумати механізм збору та обліку результатів інтелектуальної діяльності.

По закінченню засідання було прийнято рішення до чергового засідання робочої групи врахувати поправки і зауваження до проекту федерального закону.

http://www.venture-news.ru

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017