Сьогодні: 29 березня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Новітня технологія дозволить зберегти належний стан екосистеми грунтів та обходитись без азотних добрив.

01 серпня 2014, 12:11

Науковцям із Ноттінгемського університету (Великобританія) була розроблена технологія N-Fix, завдяки цій технології рослини зможуть отримувати дуже важливий для себе та життєдіяльності азот із повітря, а не із добрив. Застосування такої технології у цьому господарстві дозволить назавжди відмовитися від використання небезпечних для здоров*я хімічних добрив, це означає таким чином собівартості продуктів харчування. Окрім цього, це дозволить підтримати екологічне становище в регіоні  від забруднення навколишнього середовища в зв*язку з позбавленням одних із забрудників – підприємств з виготовлення азотних добрив та иншіх шкідливих матеріалів.

Засвоєння азоту – процес, при якому азот перетворюється на аміак, і цей процес дуже важливий для сприятливих умов росту і розвитку зелених насаджень. Але нажаль отримувати азот з повітря може лише мала група рослин, серед них такі як: бобові – горох, квасоля, сочевиця. Саме більшій кількості рослин притаманно живитися азотом з ґрунту, що змушує людей використовувати азотні добрива для збагачення сільськогосподарських угідь необхідним для рослин елементом живлення.

Вчені з Ноттінгемського університету винисли на розгляд інше вирішення цієї проблеми. Та назвали такі перевагивони створили дійсно інноваційний метод розміщення бактерій, які переробляють азот, в самих клітинах рослин. Це рішення стало можливим після того, як учені вивчили підходящий вид таких бактерій в цукровому очереті. Дослідники дослідили, що цим бактеріям зручно пристосовуватись до життя в клітинах більшості рослин. Таким чином, потенційно, кожна рослина, клітини якої містять такі бактерії, здатна отримувати «дармовий» азот прямо з повітря.

Учені в усьому світі давно дійшли висновку, що необхідно  максимально знизити забруднення ґрунту азотними добривами. На сьогоднішнє время використання азотних добрив викликає забруднення атмосфери аміаком і оксидами азоту. Це забруднення негативно впливає на здоров’я людей, і окрім цього, призводить до появи безкисневих «мертвих зон»

у річках, морях і океанах. Нещодавне дослідження оцінило щорічні витрати на усунення наслідків азотного забруднення в Європі в межах від 70 до 325 мільярдів євро.

За словами розробників нової технології N-Fix, допомога рослинам в отриманні азоту з повітря – один з ключових моментів продовольчої безпеки. N-Fix не є ні генетичною, ні біоінженерною модифікацією. Це природний процес – підселення потрібних бактерій до рослин, завдяки чому рослини накопичують можливість природним чином засвоювати азот із повітря. Інакше кажучи, кожна клітина рослини починає засвоювати цей азот. Це рішення є екологічно-чистим, оскільки має змогу бути використаним на всіх сільськогосподарських культурах.

Протягом 10 років роботи дослідники Ноттінгемського університету провели серію тестів і довели життєздатність своєї технології в тепличних умовах. На данний момент вона проходить чергове випробування на грунті. Технологія N-Fix здатна повністю перетворити сільське господарство – знизити забруднення навколишнього середовища, а також скоротити витрати на добрива. За розрахунками вчених ця технологія увійде в комерційний продаж в найближчі 2-3 роки.

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017