Сьогодні: 23 квітня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Нова недорога підводна електростанція виробляє енергію з океанічних течій

05 серпня 2014, 12:37

Інженери Мадридського політехнічного університету (Іспанія) представили прототип пристрою, призначеного для вироблення енергії від океанських течій. Пристрій працює на великій глибині і здатен виробляти близько 1 МВт енергії. Більше того, установка виявилася досить недорогою, що дозволить стати їй доступною для широкого кола споживачів.

Для випробування в рамках проекту PROCODAC інженери з Іспанії виготовили прототип майбутньої установки в масштабі 1 до 10. Як повідомляється, при нормальних розмірах пристрій буде виробляти близько 1 МВт енергії. Установка включає в себе спеціальний океанський буй, який здатний занурюватися під воду на велику глибину – від 40 метрів і глибше.

Результати випробування прототипу виявилися вельми успішними і підтвердили, що установка в перспективі зможе виробляти заданий обсяг енергії, а крім того зможе маневрувати під водою за допомогою дистанційного керування.

Особливість нового прототипу – це робота на великій глибині. До цього всі подібні прилади могли занурюватися не більше ніж на 30-50 метрів під воду, при цьому обслуговування таких пристроїв обходилося дуже дорого і було не по кишені споживачам.

Прототип пристрою від іспанських інженерів являє собою конструкцію з нержавіючої сталі з центральною частиною і трьома периферійними частинами, з’єднаними між собою нетовстими перемичками. Генератор, мультиплікатор і контрольно-вимірювальна системи знаходяться всередині, в той час як ротор, який “захоплює” океанські течії, розташовується зовні.

Під час випробувань розробники перевірили роботу ходової частини приладу та його маневреність. Також були проведені дослідження з гідродинаміки і управління енергією. Вчені залишилися задоволені результатами тестів. Вони відзначили, що вдалося знизити витрати на виробництво, монтаж і обслуговування установки, без втрати продуктивності. Таким чином, в перспективі прилад може бути використаний навіть малими промисловими підприємствами, наприклад, невеликими верфями.

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017