Сьогодні: 26 квітня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Кофеїн гальмує розвиток мозку у ембріона

29 листопада 2013, 10:27

Вагітним зазвичай не рекомендують зловживати кавою та іншими шкідлівими напоями. Проте до цих пір не було ясно, чим саме кава або інші шкідливі напої погано для жінок “в положенні”: дослідження на цю тему проводилися, проте всякий раз складно було зрозуміти, чи обумовлений спостережуваний ефект надлишком кави або ж якимись іншими факторами, які при вагітності важко розрізнити.

Відповідь на це питання, здається, вдалося отримати саме дослідникам з Університету Провансу (Франція) і Коїмбрського університету (Португалія). Втім, Карла Сільва та її колеги вивчали не стільки вплив кофеїну на вагітність, скільки те, як нейромедіатор аденозин впливає на розвиток мозку у плоду в середині матері. Цей нейромедіатор служить гальмом для нейронів, він гасить збудження нервових клітин. А про кофеїн відомо, що він служить антагоністом аденозину і будить нейрони, а слідом за ними і нас з вами.

Дослідників дуже цікавило, як у зародків розвиваються особливі клітини, звані ГАМК-нейронами, чиє завдання – контролювати активність своїх сусідів. Ці ГАМК-нейрони стежать за тим, щоб діяльність інших клітин залишалася в рамках; якщо при розвитку мозку цих нейронів виявилося мало, це може призвести, наприклад, до епілепсії, при якій якраз і відбувається неконтрольований сплеск нейронної активності.

У ході ембріогенезу ГАМК-нейрони мігрують від місця свого народження в гіпокамп – один з найголовніших центрів пам’яті. Ця міграція залежить від вищезгаданого аденозину і рецепторів до нього. І ось дослідники вирішили перевірити цю технологію, як кофеїн, будучи антагоністом аденозину, вплине саме на переміщення регуляторних ГАМК-нейронів до місця їх служби. Впливає він, як з’ясувалося, не дуже добре: у журналі Science Translational Medicine Карла Сільва і її колеги пишуть, що у мишенят, народжених від вживавших кофеїн матерів, в гіпокампі виявилося на 41% менше ГАМК-нейронів. (Нейрони були забезпечені флюоресцентним білком, щоб за ними було простіше стежити.) Але така нестача спостерігалася тільки на шостий день після народження, з часом число ГАМК-нейронів у гіпокампі збільшувалася і ставало майже нормальним. Тобто кофеїн уповільнював, але не зупиняв повністю міграцію нервових клітин. Цікаво, що такий же ефект дають два таких відомих «зілля», як кокаїн і амфетамін.

Затримка міграції, однак, для мозку безслідно не проходила: у тварин, яким під час ембріонального розвитку довелося спробувати кофеїн, гірше працювала пам’ять, росла ймовірність того, що в майбутньому вони стануть страждати від нервових припадків. Так що, як каже Карла Сільва, вживання кави під час вагітності дійсно може загрожувати далекосяжними наслідками для дитини. Правда, автори роблять застереження: результати потрібно обов’язково перевірити ще на людях.

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017