Сьогодні: 27 квітня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Китайському ринку пророкують стати новим місцем народження проривних технологій

02 липня 2012, 11:08

Майже половина (44%) з 668 представників компаній технологічного сектора, опитаних KPMG, чекають, що в найближчі чотири роки Силіконова долина капітулює і задавати тон в питанні інновацій будуть зовсім інші країни. При цьому 23% респондентів розраховують, що лідерство Каліфорнії в цій сфері збережеться, а ще 34% поки не визначилися зі своїми очікуваннями.

При цьому 30% опитаних вважають, що в найближчі чотири роки новим місцем народження проривних технологій, які здатні змінити світ бізнесу, стане Китай. Щодо США, які зайняли друге місце, подібні очікування поділяють 29% респондентів. Причому якщо в США ставку на рідну країну роблять лише 39% опитаних, то в вихід Китаю на передову технологічного прогресу вірить відразу 71% учасників дослідження з Китаю.

Менші порівняно з двома лідерами шанси стати новими силіконовими долинами мають Індія, Японія і Південна Корея, які набрали 13, 8 і 5% голосів респондентів відповідно.

На думку учасників опитування, Китай почав розкривати свій потенціал в сфері технологій штучного інтелекту і передового програмного забезпечення, що може привести до проривних змін в сфері товарів і послуг та прискорити економічний розвиток країни. Проте особливо сильними китайські фахівці виявилися в сфері хмарних обчислень і розробки ігрового програмного забезпечення. Також Китай може досягти успіху в інноваціях, пов'язаних з енергоефективної промисловою переробкою і нанотехнологіями.

«Швидкість технологічних інновацій сьогодні безпрецедентна, і прогнозований швидкий вихід Китаю на передову технологічного лідерства стане ще одним підтвердженням цього», - прокоментував партнер американського офісу KPMG Гарі Матушак. На думку його колеги з китайського відділення KPMG Еджідіо Царелли, формування в країні середовища, що сприяє розвитку передових технологій, - багато в чому заслуга влади КНР. «Китайський уряд заохочує значні інвестиції у трьох ключових сферах: колективні сервіси та аутсорсинг, платежі за допомогою мобільних пристроїв і хмарні обчислення. 12-й п'ятирічний план також стимулює інновації в цих ключових сферах з метою створення загальнонаціональної віртуального середовища », - зазначив він.

Компаніями, які прийдуть на зміну чинним лідерам технологічного сектора кшталт Apple, Google і Facebook, респонденти KPMG вважають китайські інтернет-компанії Tencent і Baidu, а також виробника телекомунікаційного устаткування і смартфонів Huawei.

Інші експерти також відзначають досягнення Китаю на ниві інновацій. «Китай набагато більш інноваційні, ніж це прийнято визнавати. Ми звикли думати про інновації в тому ключі, в якому їх видає Apple. Однак у цього явища є і інші зміни. Причина, по якій Китай став помітний у цій сфері, - в останні 10 років місцеві компанії були вкрай інноваційними в процесі здешевлення виробництва », - сказав РБК daily економіст Capital Economics Марк Вільямс. За його словами, успіх Китаю там, де досягнення інших країн, що розвиваються, включаючи Росію, не настільки очевидні, пояснюється тим, що Китай змушує свої компанії конкурувати на глобальних ринках. Цим же шляхом раніше йшли Японія, Південна Корея і Тайвань.

Проблема Росії в тому, що поза сировинного сектора практично немає компаній, конкурентоспроможних на світовому рівні. «Приплив нафтодоларів робить валюту дорожче, ніж це виправдано економічно, що знижує конкурентоспроможність виробничого сектора», - вважає пан Уільямс. На його думку, найкраще, що може трапитися з російською економікою в довгостроковій перспективі, - зниження цін на нафту, яке створить стимули до розвитку виробництва в інших секторах. «Поки нафта дорога - люди можуть дозволити собі лінуватися», - підсумував економіст.

http://www.venture-news.ru

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017