Сьогодні: 30 квітня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Фонд «Сколково» починає відбір інноваційних проектів країн СНД

04 червня 2012, 13:00

30 травня 2012 р. в Ашхабаді (Туркменістан) відбулося чергове засідання Ради глав урядів СНД, на якому обговорювалося затвердження Положення про оператора міждержавної програми інноваційного співробітництва держав - учасників СНД на період до 2020 р.

Рішенням економічної Ради СНД від 9 грудня 2011 р. функції Оператора даної програми були покладені на Фонд «Сколково».

Затвердження Положення про оператора програми дозволить з липня 2012 р. приступити до відбору і формування переліку інноваційних проектів, розробниками яких є колективи як мінімум трьох країн Співдружності.

Фонд «Сколково» приступив до розширення своїх Експертних колегій шляхом включення в їх склад провідних вчених країн СНД. До теперішнього часу з країн СНД отримано більше 50 пропозицій.

Розробки і нові технології будуть застосовуватися в спільних міждержавних інвестиційних проектах, пов'язаних з розвитком інфраструктури в областях електроенергетики, телекомунікацій, інформаційних та біомедичних технологій. Нові перспективи відкриваються в програмах співробітництва в космосі.

У Фонді «Сколково» висловили бажання працювати 26 міжнародних колективів вчених і розробників з Росії, Казахстану, Білорусії, України, Молдови, Узбекистану. Це проекти в області біомедицини, інформаційних технологій, енергоефективності. Тематика проектів включає в себе такі завдання, як:

розробка технології комплексної переробки біомаси з отриманням висококалорійних енергетичних газів, технічного водню і вуглецевих матеріалів широкого промислового застосування;
підвищення енергоефективності що експлуатуються теплових електричних станцій;
виробництво нових знеболювальних препаратів, біологічних препаратів для підвищення захисних властивостей живих і рослинних організмів;
відпрацювання ключових принципів реалізації проекту створення Міжнародної аерокосмічної глобальної системи моніторингу.

До кінця 2012 р. перші проекти пройдуть міжнародну експертизу і будуть запропоновані для Міждержавної програми інноваційного співробітництва держав - учасників СНД на період до 2020 р.

Участь у Програмі дозволить колективам вчених отримати доступ до додаткового фінансування проектів. З одного боку, це грант від Фонду «Сколково», з іншої - співфінансування за рахунок коштів національних бюджетів та інститутів розвитку кожної з країн СНД.

Найближчим часом буде створено спільний корпоративний центр НДДКР «Сколково» і найбільших підприємств Республіки Білорусь. У відносинах з Україною планується розвивати співпрацю університетів і технопарків прикордонних регіонів.

Робота «Сколково» сприяє відновленню єдиного науково-промислового простору країн СНД за рахунок стрімкого розвитку нових зв'язків між молодими вченими і підприємцями, які створюють спільні інноваційні компанії. Таким компаніям забезпечується доступ до спілкування з колективами Академій Наук країн Співдружності і ключовими партнерами Фонду «Сколково».

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017