Сьогодні: 26 квітня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Чисте виробництво - практичний досвід. Ріпак в паливному баку

01 листопада 2013, 15:37

Віктор Атаманюк - директор фермерського господарства імені Шевченка , в якому працює 130 осіб. Господарство знаходиться в Рівненській області України . До 200 га сільгоспугідь фермерського господарства використовується під ріпак , що дає врожай у майже 450 тонн на рік. З тонни рапсу виходить 350 кг олії , а річний обсяг виробництва біодизеля становить 150 тонн. Потреба господарства в паливі покривається на 75 % за рахунок ріпаку , включаючи власну машину Атаманюка , яка використовує біодизель.

« Традиційне дизельне паливо на заправній станції коштує 70-80 євроцентів за літр. А біопаливо з ріпаку або соняшника , який ми вирощуємо на власних полях , коштує всього 27-30 євроцентів за літр. Ми економимо до 30 тисяч євро на рік за рахунок переходу на поновлюване біопаливо з ріпаку » , - пояснює В. Атаманюк .

Екскурсія по господарству показує , як ефективно тут вміють використовувати власні ресурси. В якості побічного продукту при виробництві ріпакової олії залишається макуха та інша біомаса , яка придатна для гранулювання і спалювання для виробництва тепла. Частина макухи йде на корм коровам .

Інвестуючи в місцеві поновлювані джерела , компанія скорочує викиди вуглекислого газу в атмосферу. За оцінками фахівців , перехід на паливо з ріпаку дає зниження викидів діоксиду вуглецю в господарстві на 3,6 - 5,0 тисяч тонн. Наступний крок - виробництво біогазу з коров'ячого і свинячого гною на тваринницькій фермі підприємства . Маючи дві тисячі голів великої рогатої худоби і три тисячі свиней , господарство буде забезпечене стабільним джерелом сировини для виробництва біогазу в осяжному майбутньому.

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017