Сьогодні: 26 квітня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

АТЕС: трансфер технологій по-новому

19 липня 2012, 10:27

Росія готова запропонувати революційне нововведення в області трансферу технологій. Детальніше ініціатива буде викладена на саміті АТЕС у Владивостоці. Але вже відомо, що ця система обміну інноваціями буде орієнтована на принципи, які діють у міжнародній торгівлі.
На саміті АТЕC російська сторона оголосить так звані Владивостоцькі принципи, які будуть роз'яснювати ініціативу щодо введення міжнародних стандартів трансферу технологій. Зараз цей процес ускладнений тим, що в кожному окремому випадку компанії змушені з нуля складати договір, який би захищав права обох сторін. Росія ж пропонує затвердити універсальні формули таких договорів, щоб компанії могли брати вже готову основу, додавати туди кілька індивідуальних пунктів і продовжувати співпрацю. Російські фахівці давно займалися розробкою подібних ідей, заявив заступник проректора Далекосхідного федерального університету Олександр Абрамов:
«Далекосхідний федеральний університет виступав з кількома ініціативами. Одна з них - це створення на острові Російський, можливо, в рамках кампусу університету або поряд з кампусом університету деякого центру міжнародної торгівлі в сфері високих технологій, насамперед у сфері трансферту технологій. Не секрет, що трансферт технологій - це те, в чому дуже зацікавлені економіки країн АТЕС. Тому що тут є і розвиваються, і розвинені економіки, і обмін. Трансферт технологіями вигідний як і тим, і іншим. Тобто мова йшла про ініціативу створення на острові Російський деякого дьюті-фрі, якщо хочете. Дьюті-фрі в області трансферту технологій ».
Країни-члени АТЕС вже з цікавістю поставилися до російської ініціативи і з нетерпінням чекають повного її роз'яснення. Уже почалися розмови про те, які реалії сучасного ринку технологій можуть перешкодити реалізації Владивостоцький принципів. Але враховуючи загальну зацікавленість АТЕС в налагодженні подібних контактів, всі труднощі спільними зусиллями будуть з легкістю подолані, упевнений старший науковий співробітник Центру азіатсько-тихоокеанських досліджень ІСЕМВ РАН В'ячеслав Аміров:
«Єдине, що може бути перешкодою для створення таких центрів передачі технологій - це приватна власність корпорацій, які дуже неохоче поширюють технології поза рамками дії своїх корпорацій. Там вони йдуть по виробничому ланцюжку, створюються підприємства на нових ринках і вже їм передаються нові технології в рамках конкурентної боротьби. Але якщо будуть створюватися багатопрофільні центри, можливо, в рамках індустріальних парків та інших формувань, то буде можливий обмін технологіями в рамках таких функціонуючих виробничих точок ».
В спрощення процедури трансферу технологій зацікавлені, по суті, все. Економіки, що розвиваються отримають доступ до інновацій, які прискорять їх зростання. А держави, готові торгувати інтелектуальною власністю, зможуть заробляти на своїх розробках. До того ж вільний обмін технологіями допоможе синхронізувати і прискорити розвиток регіону, тісніше зв'язавши між собою держави.
http://rus.ruvr.ru

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017