Сьогодні: 19 квітня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

В експлуатацію введений Національний ядерний науково - дослідний центр при Анкарському університеті з установкою для протонів

07 червня 2012

  В офіційній церемонії відкриття зазначеного обєкту взяв участь Прем'єр - міністр ТР Р.Т.Ердоган, інші представники турецького Кабінету Міністрів, провідні науковці, представники ділових кіл країни та ЗМІ.

  Під час свого виступу Глава турецького уряду підкреслив, що будівництво цього масштабного інноваційного комплексу було здійснено за рекордні 9,5 місяців, а на його реалізацію із турецького держбюджету було витрачено близько 25 млн. дол. США.

  За словами турецького Прем'єра, цей сучасний науково - дослідний комплекс є одним із 20-ти найбільших у світі. У планах турецького уряду в частині розвитку сектору власної атомної енергетики на найближчу перспективу  побудувати дві атомні електростанції (АЕС) з метою скорочення своєї залежності від використання традиційного палива та зниження вартості електроенергії, одну з яких планується розмістити в провінції Сіноп, а іншу - на території - Мерсін.

  У цьому зв'язку Р.Т.Ердоган, відмітив: "Проьягом наступних 10 років очікується зростання вдвоє споживання ресурсів електроенергії. На превеликий жаль, разом із попитом на споживання електроенергії, зростають також ціни на енергоносії. Ось чому нами приділяється велика увага питанню будівництва та введення в  експлуатацію власних АЕС".

  Офіційні чинники Туреччини наголошують, що згаданий вище комплекс протонних частинок планується використовувати, зокрема, з метою виробництва устаткування та спеціалізованого обладнання для застосування і проведення магнітно - резонансних досліджень, томографії, тощо. Особливої актуальності це питання набуває з огляду на те, що щороку на імпорт зазначеної продукції Туреччина витрачає понад 10 млн. дол. США.

  У ході виступу Глави турецького уряду не обійшлося без критичних зауважень на адресу високих представників міжнародної спільноти щодо позиції в питанні розвитку ядерної енергетики Ірану. У цьому контексті Р.Т.Ердоган наголосив: "Ми включаємо зазначене питання до порядку денного під час майже всіх двосторонніх переговорів на міжнародному рівні. Ми закликаємо уповноважених представників ужити всіх необхідних заходів безпеки. Проте, офіційні чинники тих країн, на території яких розташовуються об'єкти ядерної енергетики , не вагаючись критикують Іран". При цьому, Р.Т.Ергодан нагадав, що всього лише за 16 км. від турецько - вірменського кордону розташовується одна із найстаріших АЕС Вірменії, близькість якої до Туреччини створює неабияку техногенну загрозу для країни в цілому. 

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017