Сьогодні: 23 квітня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Україна та Японія опрацьовують питання щодо впровадження японських технологій на українських ТЕС з метою підвищення їх ефективності

04 лютого 2015

   У вівторок, 3 лютого 2015 року, відбувся українсько-японський семінар з питань енергетичної безпеки 2015 - на шляху до високоефективних технологій вугільної енергогенерації.
   Участь у заході взяв Перший заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрій Зюков.
   З вітальними промовами до учасників заходу звернулися Парламентський віце-міністр економіки, торгівлі та промисловості Японії Шіґекі Івая, Перший заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрій Зюков, Посол Японії в Україні Шіґекі Сумі.
Юрій Зюков зазначив: «Ми високо цінуємо зусилля японської сторони, спрямовані на здійснення заходів з підвищення ефективності існуючих вугільних електростанцій, які в сукупності виробляють понад 40% електроенергії країни, шляхом їх відновлення і модернізації». Також він підкреслив, що подальші дії в енергетичній сфері повинні бути спрямовані на покращення рівня ефективності електростанцій, що буде сприяти як національній безпеці, так і скороченню шкідливих викидів.
   Промовці від японської сторони наголосили, що на сьогодні важливо об’єднати зусилля з метою покращення енергетичної безпеки. Парламентський віце-міністр економіки, торгівлі та промисловості Японії Шіґекі Івая наголосив, що основою японської допомоги стане розробка «майстер-плану» в енергетиці, виконана командою найкращих японських науковців світового рівня. «Усе це маємо викласти у пропозиціях щодо поєднання різних видів ресурсів та впровадження заходів з енергоефективності в Україні».
   Крім того, він зазначив, що Японія має намір підтримати переоснащення українських ТЕС, які працюють на вугіллі, за допомогою технологій світового рівня. На його думку, основою співпраці України і Японії в цьому напрямку має стати політика підвищення ефективності роботи ТЕС, зокрема тих, що працюють на вугіллі. «Коли ми впровадимо японські технології на українських ТЕС, можна очікувати зменшення потреб у імпорті природного газу на 10%».
   Представники Японії поділилися минулим і сучасним досвідом Японії у галузі енергетичної безпеки.
Друга частина семінару була присвячена технологіям чистого вугілля. Фахівці Міненерговугілля поінформували щодо політики використання вугілля в Україні. Крім того, з української сторони про науково-дослідну роботу щодо застосування технологій чистого вугілля в Україні доповіли представники Інституту вугільних технологій НАН України Микола Чернявський та Ігор Вольчин. Також під час семінару приділено увагу екологічним технологіям в енергетичній галузі. Японські науковці поділилися досвідом щодо впровадження заходів з екологічної безпеки, зокрема презентували використання технологій системи контролю за якістю повітря.
   Семінар продемонстрував готовність сторін до поглиблення співпраці в енергетичній сфері.
   Організаторами заходу виступили Міністерство енергетики і вугільної промисловості України, Японський центр вугільної енергетики (JCOAL) Японський інститут енергетичної економіки (IEEJ), співорганізаторами - Посольство Японії в Україні та Міністерство економіки, торгівлі та промисловості Японії. Захід відбувся також за сприяння Інституту вугільних енерготехнологій НАН України.

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017