Сьогодні: 20 квітня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Швейцарський досвід на допомогу українському суспільству

03 квітня 2015

   Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара відвідала делегація Посольства Швейцарської Конфедерації в Україні. Під час візиту відбулися зустрічі Надзвичайного та Поважного Посла Швейцарської Конфедерації в Україні пана Крістіана Шьоненбергера і його заступника та радника з політичних питань пана Крістофа Шпеті з ректором і студентами ДНУ.

   Із робочим візитом у Дніпропетровському національному університеті делегація Посольства Швейцарії перебувала вдруге. На цей раз метою відвідин Надзвичайним та Поважним Послом Швейцарської Конфедерації в Україні ДНУ імені О.Гончара було обговорення питань подальшого розвитку співробітництва між дніпропетровським університетом та ВНЗ Швейцарії.

   Зокрема, під час особистої зустрічі ректор ДНУ Микола Вікторович Поляков ознайомив іноземних гостей зі структурою та специфікою дніпропетровського класичного університету, презентував останні освітні та наукові здобутки ДНУ, а також докладно розповів про широкий досвід у сфері міжнародного співробітництва. «У нас багато хороших прикладів академічної і наукової співпраці з багатьма іноземними колегами, – зазначив М. Поляков. – На сьогодні ДНУ імені О.Гончара має близько 80 діючих договорів про співпрацю з іноземними партнерами. Що стосується Швейцарської Конфедерації, то наше співробітництво з швейцарськими науковими і освітянськими закладами розпочалося ще у 2001 році і нині продовжується у формі участі представників ДНУ в різноманітних наукових конференціях та симпозіумах, проходженні наукових стажувань, а також прийому делегацій із ВНЗ Швейцарії. Наприклад, лише за останні п’ять років ДНУ ім. О. Гончара відвідали сім делегацій зі Швейцарської Конфедерації, для стажування та виконання науково-дослідних робіт до Швейцарії загалом було відряджено 10 співробітників ДНУ, а один випускник нашого університету працює в Цюріхському університеті й зараз. Як бачимо, протягом минулих років ми заклали гарну основу для двостороннього співробітництва, в розширенні якого ми зацікавлені і сьогодні. Сподіваюся, що в найближчому майбутньому наша плідна співпраця набуде нового імпульсу, і ми зможемо разом зробити внесок у спільний європейський освітній простір», – наголосив ректор.

   Про успіхи своїх підрозділів у сфері міжнародних відносин говорили з паном Послом і декани факультету міжнародної економіки, української й іноземної філології та мистецтвознавства й історичного факультетів, що також були присутні на зустрічі. Окресливши найбільш вагомі досягнення в аналогічному досвіді співпраці з іншими іноземними партнерами (що стали можливими, в тому числі, й за сприяння Посольств тих країн), своїм швейцарським колегам декани висловили конкретні пропозиції щодо найбільш перспективних напрямків і форм навчальної та наукової співпраці між нашими країнами. Так, особливий інтерес у Крістіана Шьоненбергера викликала ідея декана історичного факультету ДНУ Сергія Світленка щодо допомоги швейцарської сторони в дослідженні проблеми так званої української демократичної еміграції другої половини XIX ст. На думку Сергія Івановича, Швейцарія могла би надати доступ до матеріалів, які зберігаються в фондах її Національної бібліотеки, що стало би гарною теоретичною базою для написання дніпропетровськими фахівцями унікальної докторської дисертації. Як пояснив пан Посол, така співпраця між науковцями двох країн є цілком можливою, навіть з урахуванням специфіки швейцарської освітньої системи. «Швейцарська система освіти є досить децентралізованою: у нас велика автономність на рівні кантонів, відповідно університети мають високий ступінь незалежності. Тому українським спеціалістам краще шукати наукових контактів саме на академічному рівні – на основі взаємної зацікавленості між конкретними професорами та викладачами. Безумовно, на національному рівні наша країна може підтримати українських науковців певними стипендіями, проте для такого виду співробітництва у нас передбачені спеціальні професорські фонди, які проводять наукову роботу за свій рахунок», – розповів пан К. Шьоненбергер.

   Наприкінці спілкування з керівництвом Дніпропетровського національного університету імені О.Гончара вельмиповажні представники Посольства Швейцарської Конфедерації в Україні отримали в подарунок цінні видання ДНУ, а у відповідь презентували ректору М. Полякову запрошення на виступ професора Вищої школи музики (Женева) та Вищої школи мистецтв (Берн) Дениса Северина, що відбудеться в рамках Днів Франції, Німеччини та Швейцарії у Дніпропетровську.

   А от свою бесіду зі студентами факультетів суспільних наук і міжнародних відносин, міжнародної економіки, систем і засобів масової комунікації, української й іноземної філології та мистецтвознавства, історичного та юридичного факультетів ДНУ Надзвичайний та Поважний Посол Швейцарської Конфедерації в Україні Крістіан Шьоненбергер розпочав із загального огляду своєї країни, де розповів про особливості її політичного, економічного та соціального устрою.

   Так, характеризуючи специфіку політичної системи Швейцарії, К. Шьоненбергер відзначив, що федералізм у його країні виконує позитивну роль і розглядається, як стабілізуючий фактор. «Головна концепція в розбудові нашої держави – це єдність у різноманітті. Незважаючи на те, що міста і кантони мають високий ступінь автономії, у нашому суспільстві все ж виникає енергія солідарності. Люди просто хочуть жити разом в одній державі та постійно задумуються над питанням, як краще побудувати націю серед такого різноманіття», – зауважив пан Посол. У той же час державна політика в Швейцарії не є віддаленою від потреб громадян. У цьому українці змогли переконатися, коли Крістіан Шьоненбергер навів цікаві приклади дії громадянського суспільства і прямої демократії (взаємодія народу та уряду в рамках ініціатив та референдумів). До речі, К. Шьоненбергер відзначив, що контакти на рівні неурядових організацій і простих громадян між нашими країнами сьогодні невпинно зростають, тоді як співпраця в освітянській сфері досі залишається недостатньою.

   Власне, особливостям швейцарської освітньої системи на цій зустрічі була приділена велика увага. Студенти Дніпропетровського національного університету активно цікавилися привілеями навчання в університетах Швейцарії: стипендійними та грантовими програмами, мультикультурними академічними обмінами та можливостями працевлаштування. Обговорювалися також принципи соціального захисту населення, банківської і податкової систем та інших важливих аспектів, які дозволили Швейцарській Конфедерації стати однією з найзаможніших країн світу. Зокрема, розповідаючи про рецепти економічного зростання, що могли би бути корисними на шляху європейської інтеграції України, пан Посол зазначив: «Причина нашого успіху полягає в політичній системі. Швейцарія не володіє значними природними ресурсами, тому протягом тривалого часу була бідною країною. Сьогодні ж наша економіка є цілком конкурентоспроможною, оскільки ми почали багато вкладати в освіту та наукові дослідження, куди успішно залучаємо внутрішні та зовнішні інвестиції».

   У свою чергу, Надзвичайний та Поважний Посол Швейцарської Конфедерації в Україні цікавився у дніпропетровської молоді її ставленням до подій на Сході України, участю у волонтерських ініціативах, ступенем інтеграції переселенців тощо. До слова, Крістіан Шьоненбергер розказав, що у Швейцарії досвід волонтерської роботи обов’язково вказується у резюме, що дає суттєві переваги при працевлаштуванні. «Здатність і бажання робити щось більше, ніж потрібно зазвичай, – це гарна ознака сучасної молодої людини», – сказав він.

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017