Сьогодні: 26 квітня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Присуджено премії Кабінету міністрів України за розроблення і впровадження інноваційних технологій.

08 травня 2013

     Кабінетом Міністрів України 29 квітня 2013 року прийнято розпорядження «Про присудження премії КМУ за розроблення і впровадження інноваційних технологій». Премії, що присуджені п‘ятьом авторським колективам планується вручити до Дня науки. Встановлено розмір Премії на 2013 рік – 180 тис. грн. на кожний авторський колектив. Роботи-переможці було визначено за результатами конкурсного відбору з 27 поданих , спеціальним Комітетом, до складу якого входять провідні вітчизняні науковці та конструктори.
     Премії присуджено:
- за роботу "Створення основної конструкції першого ступеня ракети-носія «Антарес". Авторський колектив: Дегтярев О.В., Баулін С. О., Щеголь В.А., Кушнарьов О.П., Бондар М.А., Сіренко В.М., Федоров В.М., Шевцов Є.І., Денісов В.І., Давиденко С.О.
     Суть роботи – створення основної конструкції першого ступеня ракети-носія «Антарес», яка призначена для забезпечення доставки корисних вантажів на Міжнародну космічну станцію після припинення польотів кораблів багаторазового використання «Спейс Шаттл».
      Ракета-носій (РН) США «Антарес» вперше в історії американських космічних досліджень має в своєму складі ступень іноземної країни – України. Розробники США наважилися на такий крок тому, що інноваційні рішення втілені в українській конструкції першого ступеня на сьогодення забезпечують перевагу у таких важливих компонентах, як надійність старту РН, та оптимальні для цього класу РН габаритно-масові характеристики.

     Інноваційні рішення:
     вперше у світовій практиці ракетобудування впроваджений «відсік утримання», який забезпечує надійне закріплення РН на стартовому столі, утримує РН до того часу, коли тяга двигуна досягне оптимального значення (більш ніж стартова вага РН) і гарантує надійне «росфіксування» у заданий час;
     вперше у практиці ракетобудування створені баки для компонента-перезахолодженого кисню температурою мінус 192 градуса по Цельсію без застосування зовнішньої ізоляції баків, що дозволило суттєво збільшити енергетичні характеристики РН.
     Всього у конструкції першого ступеня РН «Антарес» впроваджено більш ніж вісім кардинальних інноваційних рішень, які підтверджені патентами України.
     Доцільність новітніх рішень підтверджена першим успішним пуском РН «Антарес», який здійснено 21 квітня цього року.
     Ракета-носій «Антарес» здатна доставити на Міжнародну космічну станцію корисний вантаж у п’ять разів більше, ніж космічний апарат Dragon,який розглядається в якості альтернативи;
     На сьогодні українськими ракетобудівельниками в рамках цього проекту виконано (2007-2012 роки) робіт загальною вартістю майже 1 млрд. грн.
     Впродовж 2013-2017 років планується здійснити 10 пускових місій РН "Антарес" із доставки вантажу на міжнародну космічну станцію. Запланований обсяг фінансування, який отримають підприємства космічної галузі України для забезпечення цих запусків складе майже 2 млрд. грн.

- за роботу "Розроблення та впровадження у виробництво новітніх оптичних та гіротехнологій виготовлення та випробування кільцевих лазерів для високоточних гіроскопів навігаційних систем". Авторський колектив: Єфремов В.В., Вахлаков О.Ю., Юрчук Ю.Д., Фурса Б.Д., Максименко В.І., Настич В.М., Унтілов Ю.П., Уляницька І.Й., Цимбалюк О.В., Граждан Є.О.
    Робота стосується розроблення та впровадження у виробництво новітніх оптичних та гіротехнологій виготовлення та випробування кільцевих лазерів для високоточних гіроскопів, що використовуються у навігаційних системах.

    Створені унікальні технології:
- обробки високоточних ситалових моноблоків кільцевих лазерів, виготовлення лазерних дзеркал із мінімальними рівнями розсіювання та поглинання - менше 0,004 %, коефіцієнтами відбивання - 99,98 %,
- оригінальні технології складання та юстування резонаторів кільцевих лазерів, технології вакуумно-технологічної обробки моноблоків, що забезпечують термін зберігання та використання на рівні 15-20 років, ресурс до 50 000 годин.
    Високоточні лазерні гіроскопи, що створені за цими технологіями, забезпечують точність на рівні 0,003 град/год в умовах зміни температури від мінус 40 до +65°C та механічних перевантажень до 40 одиниць, що відповідає рівню кращих світових зразків.
    Зразки кільцевих лазерів і лазерних приладів на їх основі, вже встановлено, зокрема в українському космічному науково-технічному комплексі - для безплатформеної інерціальної навігаційної системи (БІНС) комплексу керування польотом ракети-носія “Циклон - 4”.
    Створені прилади і системи ще раз підтвердили, що Україна є космічною державою, адже аналогічними за точністю технологіями володіють лише кілька найбільш високорозвинених країн світу (США, Франція та Росія).
    Застосування цих навігаційних систем у виробах військового призначення дозволяє створювати зразки озброєння і військової техніки світового рівня з забезпеченням високої обороноздатності країни;

- за роботу "Наукова розробка сучасних компенсаторних механізмів оптичної корекції захворювань органу зору, розробка новітньої технології та організації серійного виробництва оптичних елементів з мікропризмовою структурою для їх застосування в офтальмологічній практиці". Авторський колектив: Риков С.О., Сергієнко М.М., Сенякіна А.С., Шевколенко М.В., Бутенко Л.В., Петров В.В., Шанойло С.М., Крючин А.А., Антонов Є.Є.
     Метою інноваційної роботи є радикальне поліпшення ранньої діагностики найбільш поширених очних хвороб, які супроводжуються порушеннями бінокулярного зору, перш за все для дітей в віці від 2 до 6 років, та ефективне їх лікування шляхом використання елементів з мікропризмовою структурою, які не мають аналогів в Україні та світі.
    Кількість дітей з косоокістю в віці до 14 років: в світі – 182 млн., в Європі – 7,5 млн., в країнах СНД – майже 5 млн.
    Соціально-економічні збитки за критеріями страхової медицини (за даними Держкомстату України за 2012 рік) складають майже 7 млрд. грн.
    Для лікування порушень бінокулярного зору створена унікальна високоточна технологія виготовлення комбінованих сферо-циліндро-призматичних лінз, що поєднують в собі характеристики призматичних і сферичних, в тому числі астигматичних лінз, а також технологія виготовлення лікувальних окулярів з такими лінзами, які не мають аналогів в світі.
    Авторами створено унікальне прецизійне обладнання для дзеркального алмазного різання металів, термоформування мікрорельєфних структур з оптичних пластмас та ультразвукового зварювання елементів з мікрорельєфом, впровадження яких забезпечило виготовлення мікропризм Френеля високої оптичної якості.
    Створено діагностичний набір мікропризмових компенсаторів косоокості призмових КК-42 та набір високоточних лінійок симетричних мікропризмових компенсаторів косоокості для швидкої та достовірної діагностики, які захищені 5 патентами України та впроваджені в офтальмологічну практику.
    Результати інноваційної роботи відкрили шлях для широкомасштабного діагностування та лікування захворювань органу зору в провідних офтальмологічних клініках України;

- за роботу "Розробка і впровадження новітніх технологій та устаткування для отримання високоякісної питної води". Авторський колектив: Гончарук В.В., Кучерук Д.Д., Байдачний О.М.
     Запропоновано принципово нову концепцію забезпечення населення України якісною питною водою, що ґрунтується на створені системи автономних комплексів для очищення води в місцях її безпосереднього споживання. Розроблені автономні комплекси водо підготовки для колективного і індивідуального використання з біотестуванням і аналітичним контролем якості питної води. Вибір необхідних методів очищення води до якості генетично безпечної води здійснюється відповідно до її складу і базується на гнучкому принципі, що забезпечує можливість варіювання кількістю блоків залежно від складу вихідної води. Запропоновані технології та обладнання за доступністю та комплексом проблем, що вирішуються не мають аналогів у світі. Понад тисячу блочних установок «Вега» та знезаражуючих апаратів «Промінь» впроваджено в багатьох населених пунктах усіх регіонів України;

- за роботу "Розроблення турбореактивного двоконтурного двигуна АІ-222К-25 для учбово-тренувального літака L15 (КНР)". Авторський колектив: Кравченко І.Ф., Бабенко М.І., Карпачов І.І., Нестеренко С.М., Пашаєв М.М., Прочан Г.А., Письменний В.І., Резниченко О.П., Сергунін В.В., Собченко В.І.
     Впроваджено у виробництво новий, сучасний, конкурентоспроможний авіаційний турбореактивний двоконтурний двигун АІ-222К-25 покоління «4+», який перевищує кращі світові аналоги за своїми тактико-технічними характеристиками.
     За окремими показниками двигун перевершує рівень 4-го покоління і відповідає 5-му поколінню, зокрема: тягово-масовими характеристиками, завантаженістю компресора низького тиску, наявністю електронної системи керування з повною відповідальністю, використанням у вузлі компресора низького тиску сучасної конструкції типу blisk.
     Турбореактивний двоконтурний двигун створений Державним підприємством «Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро «Прогрес» ім.. академіка О.Г.Івченка на замовлення компанії HONGDU (Китай) для учбово-тренувального літака L15 (КНР).
Початок контракту – 2001 р., завершення – 2041 р.,загальний обсяг виробництва 5,7 млрд. дол. США (1920 двигунів + 3840 ремонтів), обсяг експорту – 100%.
    Кількість задіяних робочих місць – більш ніж 4000 робочих місць щороку, впродовж 40 років.

    Довідково: Премію Кабінету Міністрів України за розроблення і впровадження інноваційних технологій започатковано постановою Уряду від 1 серпня 2012 року № 701.
    Премії присуджуються за особливі досягнення в розробці та впровадженні інноваційних технологій у виробництво і виведення на ринок вітчизняної інноваційної продукції.
    Ця премія стане додатковим стимулом для українських вчених та інноваторів у розробці та впровадженні інноваційних технологій та є по суті другою за значимістю в країні після державної премії у галузі науки і техніки.

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017