Сьогодні: 28 березня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Огляд Інноваційного Розвитку Республіки Білорусь

09 червня 2012, 10:33

В Огляді інноваційного розвитку представлені основні підсумки спільних консультацій, проведених з ініціативи уряду. Публікація містить рекомендації і можливі варіанти дій, спрямованих на стимулювання інноваційної діяльності та підвищення ефективності національної інноваційної системи.

Представлена робота - частина поточної серії публікацій, які висвітлюють деякі результати виконання Підпрограми ЄЕК ООН з економічного співробітництва та інтеграції. Мета згаданої підпрограми - сприяти створенню політичного, фінансового та регуляторного середовища, сприятливого для економічного зростання та розвитку, заснованих на використанні знань, і підвищенню конкурентоспроможності країн регіону ЄЕК ООН.

Огляд інноваційного розвитку Республіки Білорусь відкриває новий напрямок діяльності Європейської Економічної Комісії Організації Об'єднаних Націй і базується на виявленні і узагальненні найкращих практик та наявного досвіду в області інноваційного розвитку.

У сучасній економіці хід інноваційного процесу визначається безліччю факторів і залежить від рішень численних зацікавлених сторін. Державна політика має великий вплив на показники інноваційної діяльності. Втручання держави необхідно не тільки для створення сприятливих стартових умов і стимулювання інноваційної активності, але і для забезпечення спільних дій зацікавлених сторін, а також для виправлення дефектів ринкового регулювання шляхом створення відповідних інститутів і механізмів. Розробка науково обґрунтованих заходів державної політики вимагає проведення всебічної оцінки національної інноваційної системи з урахуванням міжнародного досвіду, а також місцевих потреб, можливостей та обмежень.

В Огляді представлені основні підсумки спільних консультацій з питань вироблення державної політики, проведених з ініціативи уряду Білорусі. Мета Огляду - дати рекомендації і розглянути можливі варіанти дій, спрямованих на стимулювання інноваційної діяльності, розвиток інноваційного потенціалу Білорусі, підвищення загальної ефективності національної інноваційної системи. Тісна співпраця з національними владою і білоруськими експертами протягом усього проекту дозволило виявити основні питання, які мають практичний інтерес, і забезпечити відповідність рекомендацій і висновків Огляду національним вимогам та умовам.

Даний Огляд є внеском у наукову розробку проблем формування державної політики в області інноваційного розвитку та сприяє виявленню та узагальнення найкращої практики в даній області. Що містяться в Огляді оцінки та рекомендації дозволять визначити найбільш перспективні напрямки для подальшого зміцнення національного потенціалу і стануть основою для подальших практичних кроків в даній області.

Завантажити огляд (pdf).

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017