Сьогодні: 29 липня 2021 RU UA EN
Про мережу Контакти
Стати учасником Української інтегрованої системи трансферу технологій Як розмістити запит/пропозицію
Технології

Мікробна технологія утилізації твердих органічних відходів.

Індентифікаційний номер: П8 Пропозиції
Опубліковано: 12 вересня 2012 Кінцева дата: 06 травня 2023
Країна: Україна

Комплексна мікробна біотехнологія утилізації органічних складових побутових звалищ, відходів харчової промисловості, очистки токсичних фільтратів, яка передбачає отримання енергоносіїв (метану або молекулярного водню) і технічно чистої води. Мікроорганізми, що використовуються, адаптовані для утилізації органічних відходів різного складу.


Ключові слова:

Утилізація твердих харчових відходів, побутових звалищ, біометан, біоводень.


Опис пропозиції

Пропонується використання мікробної біотехнології, заснованої на регуляції метаболізму змішаних мікробних спільнот для швидкої і ефективної деструкції твердих харчових відходів. Висока ефективність досягається за рахунок застосування регуляторів мікробного метаболізму для прискорення зброджування твердих харчових відходів. При деструкції відходів в анаеробних умовах близько 90% вуглецю органічних сполук перетворюються в газоподібні енергоносії (молекулярний водень або метан), низькомолекулярні спирти і жирні кислоти, і тільки 10% - в мікробну біомасу.
      Комплексна мікробна біотехнологія утилізації органічної складової побутових звалищ, відходів харчової промисловості, очищення токсичних фільтратів, що передбачає отримання енергоносіїв (метану або молекулярного водню) і технічно чистої води. Мікроорганізми, що використовуються, адаптовані для утилізації органічних відходів різного складу.

Тип технології

Процес

Сфера застосування

Можливе застосування: Екологічна промисловість: утилізація побутових відходів і очищення фільтрату побутових звалищ. - Харчова промисловість: • переробка і знешкодження кулінарних та інших харчових відходів в містах, тимчасових місцях перебування людини (табори, науково-дослідні станції тощо); • утилізація твердих відходів харчових виробництв (цукрові, консервні заводи, виробництво чіпсів та ін.) - Аграрна промисловість: утилізація відходів овочесховищ, складів.

Iнноваційні аспекти

Інноваційні аспекти та переваги:
     Швидка утилізація екологічно небезпечних твердих харчових відходів з отриманням енергоносіїв, використання регуляції мікробного метаболізму.
     За 5 - 7 діб маса харчових відходів зменшується в 50 і більше разів. Технологія дуже проста в експлуатації (проста конструкція установки, відсутність етапу нарощування, концентрування і транспортування мікробної біомаси). Сухі незброджувані залишки можна використовувати як паливо. При регуляції метаболізму в бік метанового бродіння протягом 9 діб вага змішаних харчових відходів зменшився в 52 рази, з 1 кгвідходів утворюється 10 - 12 літрів СН4; концентрація СН4 в газовій фазі досягає 50%.
      При регуляції метаболізму в бік водневого бродіння вага відходів зменшується до 40 разів протягом 6-7 діб; з одного кг відходів утворюється 13-14 л Н2; концентрація Н2 в газовій фазі досягає 60%.

Практичний досвід застосування

Технологія впроваджена на українській антарктичній станції «Академік Вернадський». Проведено дослідно-промислові випробування на харчових відходах Південної Кореї.

Поточна стадія: Впроваджено
Статус прав інтелектуальної властності:

Умови співпраці:

Регіони: Азія
Країни СНД
Південна Америка
Північна Америка
Східна Європа
Центральна Європа
Тип співпраці:

Зацікавлені у промисловому випробуванні та впровадженні даної технології, а також в технічній кооперації, випробуванні для нових застосувань та адаптації до вимог замовника.


Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017