Сьогодні: 29 березня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Зрошення за допомогою сонячної енергії в жіночих фермерських господарствах Беніну

05 листопада 2013, 15:14

Північна програма з клімату надала фінансування жінкам - фермерам в Беніні , державі в Західній Африці. Іригаційний проект для восьми господарств жіночої сільськогосподарської асоціації муніципалітету Калали на півночі країни передбачає застосування крапельного зрошення садів з використанням сонячної енергії.
Технологія використання сонячної енергії надана фінською компанією Naps Systems Oy з комплектацією з модулів , вироблених у Швеції. Безпосередню реалізацію проекту взал на себе компанія Solar Electric Light Fund ( SELF ) .
Використовуючи крапельне зрошення , фермери можуть отримувати великі врожаї з мінімальною витратою води і витратами праці , але робота в посушливих регіонах , особливо при засухах , особливо складна. Хоча Бенін відноситься саме до таких територій , вдалося збільшити виробництво продуктів харчування і, відповідно , доходу для беруть участь у проекті сімей жінок. Зароблених грошей достатньо для купівлі добрив , пестицидів , сільськогосподарських знарядь , оплати інших необхідних у рослинництві послуг. Це забезпечує фінансову стійкість проекту в довгостроковій перспективі.
"Місцеві сади , де основному зайняті жінки , забезпечать поліпшення врожайності і доходу для більше двох тисяч чоловік" , - каже Майя Сайонмаа , куратор проекту від НЕФКО , яка відвідала місце його реалізації у травні цього року.
Як розповіла Майя , сільськогосподарські асоціації вже почали збирати щотижневі збори за експлуатацію та технічне обслуговування садів. У початковому періоді першого сезону такий збір становить один долар з кожного фермера.
Проект для садівництва здійснюється відповідно до чинної програми адаптації Беніну до зміни клімату. Так званий Національний план прийнятних дій з пом'якшення змін клімату , передбачає також в якості основних заходів збереження поверхневих вод в уразливих селах і використання поновлюваних джерел енергії.
Засухи є однією з основних проблем даного регіону. Кліматичні ризики включають неврожаї , нестачу води , відсутність продовольчої безпеки. Крапельне зрошення з використанням сонячної енергії дозволить фермерам виробляти продукти харчування і в посушливі періоди . Проект також сприяє пом'якшенню змін клімату , забезпечуючи застосування відновлюваної сонячної енергії замість дизельного палива , яке, як правило , використовується тут для роботи поливальних насосів.

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017