Сьогодні: 27 березня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Великобританія запасатиме “зелену” енергію в найбільшому акумуляторі Європи

04 серпня 2014, 17:46

Саме в великобританії скоро почнуться випробування наймаштабнішого акумулятора Європи, який буде зберігати всю енергію, вироблювану від поновлюваних джерел, – сонячну і вітряну – і регулювати її продуктивність. Колосальний акумулятор, здатний запасати до 10 МВт*год (36 ГДж), розроблений компанією S&C Electric за підтримки компанії Samsung SDI і Younicos. При віддачі максимуму потужності (6 МВт) ємності його вистачить на безперервне використання протягом 1 години і 40 хвилин, а то и більше.

Ця установка являє собою літій-іонний акумулятор на основі LiMnO2 (літій-діоксид марганцю), що відрізняється не тільки ємністю, скільки саме терміном служби і корисною потужністю та віробутку. Такі батареї частіше використовуються там, де енергію доводиться віддавати продовж тривалого часу – скажімо, з електродвигунами. Звичайно, для всієї енергосистеми Великобританії 10 МВт*год – крапля в морі, але цей проект, як очікують вчені, може стати лише першою ластівкою, і до 2020 року застосування подібних установок дозволить ефективніше насамперед використовувати енергію вже в масштабах всієї країни, а то і світу, дозволяючи економити до 3 млрд фунтів стерлінгів на рік.

На нинішній же проект буде вже витрачено 18,7 мільйонів фунтів, з яких 13,3 мільйони – з бюджетних коштів країни. А тим часом на іншому острові, в Японії, у квітні нинішнього року уряд оголосив про плани спорудження ще масштабнішої акумулюючої системи, яка обійдеться в 20 мільярдів ієн (близько 200 мільйонів доларів) і дозволить запасати до 60 МВт*год енергії, що виробляється сонячною станцією на Хоккайдо. Запровадити цю систему до ладу японці обіцяють у 2015 року – це навіть раніше британців, які збираються закінчити випробування своєї батареї лише в 2016-му нераніше.

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017