Сьогодні: 25 квітня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

У Сколково обговорили створення Центрів науки, освіти та інновацій

12 липня 2012, 10:28

Близько 500 вчених зі світовим ім'ям, відомих бізнесменів, керівників інститутів і політиків обговорили в Сколково створення Центрів науки, освіти та інновацій. Цей проект тягне на 900 мільйонів доларів, з яких половину отримають іноземні вчені. Відразу виникає питання: звідки така щедрість, коли в своїй вітчизні багато інститутів і вчені мають мізерне фінансування?
«У нас низька ефективність наукових досліджень, навіть сильні розробки російських вчених в переважній більшості залишаються в колбах, - сказав кореспонденту« РГ »віце-президент, головний керуючий директор з освіти та досліджень фонду Сколково Олег Алексєєв. - Причина? Немає досвіду інноваційного підприємництва. Саме це питання було ключовим при створенні наукогради. Тому для нас вкрай важливо отримати доступ до такого досвіду і перенести його на російську землю. І що створюються в Сколковському інституті науки та інновацій (Сколтехе) центри відкривають таку можливість ».
Як же має виглядати навчання? У Сколково буде створено 15 Центрів науки, освіти та інновацій. Але поки наукоград існує на папері і почне заселятися вченими лише в 2014 році. Тому його батьки-засновники резонно вирішили: не можна пасивно чекати, щоб через два роки починати з нуля. У нові лабораторії повинні прийти люди, маючи портфелі з готовими проектами. А тому запропонована така схема. Створити збірні команди з 10-12 лабораторій, в яких порівну представлені зарубіжні та російські колективи. Перебуваючи на своєму робочому місці, скажімо, в Массачусетському університеті та Московському інженерно-фізичному інституті, вони «через океан» працюють над одним завданням, доповнюючи один одного. Кожна така «збірна» отримує 6-12 мільйонів доларів щорічно протягом п'яти років. Суми привабливі навіть для Нобелівських лауреатів. Не випадково відразу семеро опинилися в числі претендентів. І як повідомили кореспонденту «РГ» в керівництві Сколтеха, не всі з них зуміли потрапити в шорт-лист. Така планка вимог. А всього подано 129 заявок з 350 провідних університетів та інститутів 20 країн.
«Принципово, що всі заявки оцінювало міжнародне журі, де фактично не було ні одного експерта з Росії, - підкреслив директор з досліджень Сколтеха Іван Вовна. - Ця дозволило виключити клановість, яка, на жаль, ще існує в російській науці. Подібна прозорість дозволила відібрати тих, хто дійсно того заслуговує. Ніяких звинувачень в упередженості бути в принципі не може. Уже виявлено три колективи-переможця. Вони будуть названі найближчим часом »
Іван Вовна підкреслює: «Вкрай важливо, що російські вчені будуть на рівних з провідними вченими світу брати участь у розробці самих передових технологій. Адже немає добрих дядьків, готових ділитися проривними ідеями. За все треба платити, причому дуже великі гроші. Створюючи в Сколково спільні центри досліджень, фінансуючи зарубіжні колективи, ми, по суті, купуємо вхідний квиток у світову еліту високих технологій ».
Інший аргумент за створення центрів висловив «РГ» Костянтин Северинов, професор Сколтеха і Університету Ратгерса (США): «Вони будуть не тільки вести дослідження, а й готувати фахівців для нашого бізнесу. Якщо він залишиться байдужим і не зрозуміє, що не можна тільки таблетки плющить, а потрібно ще щось і створювати, то ми будемо працювати на закордон. Випускники центрів, отримавши чудову підготовку, просто виїдуть. А щоб бізнес зацікавити, йому потрібно забезпечити доступ до нових технологій. Але його ніхто не пустить ні в Гарвард, ні в Массачусетс. Так от Сколково відкриває ці двері ».
І ще «хворий» питання: як бути з інтелектуальною власністю, яка буде створена зарубіжними вченими на гроші Сколково? За словами віце-президента «Сколково» Олега Алексєєва, це буде вирішуватися в кожному конкретному випадку самими "гравцями збірної команди». І звичайно, за участю третьої сторони - Сколтеха.
http://www.nanonewsnet.ru

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017