Сьогодні: 29 березня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

У Харкові створили препарат для допомоги пораненим на полі бою

03 грудня 2014, 11:55

    Вчені харківського Науково-технологічного комплексу «Інститут монокристалів» НАН України створили унікальний препарат для знеболення і знезараження ран в польових умовах. Про це повідомила завідувач лабораторії технології і аналізу лікарських засобів, кандидат фармацевтичних наук Олена Безугла.

    «У нашого спрей-препарату в аерозольній упаковці для обробки ран немає зарубіжних аналогів. Це оригінальний комбінований препарат, що має широкий спектр антибактеріальної і знеболюючої дії, що особливо важливо в польових умовах в зоні АТО. Лікувальна піна об'ємом до 700 мл, випущена при одному натисненні з балончика вагою всього 60 г, здатна закрити значну поверхню рани...і діє протягом доби, надаючи час для транспортування пораненого в госпіталь», - відзначила Безугла.

    Вона також відзначила, що розробка захищена авторськими свідоцтвами, проте до промислового впровадження поки що не дійшло.

    «Для цього потрібні зацікавлений виробник і зацікавлений замовник. Поки що їх немає. Діяльність фармпідприємств в основному направлена на забезпечення роздрібного продажу в аптеках», - додала Безугла.

    За словами генерального директора НТК "Інститут монокристалів", доктора хімічних наук Валентина Чебанова, для впровадження таких препаратів потрібна держпідтримка.

    «У 2014 році усі цільові держпрограми щодо ліків були закриті у зв'язку з переглядом бюджету через складну ситуацію в країні. Щоправда, міністерство освіти і науки оголосило конкурс для виробників спрей-препарату з держзамовлення, але його терміни не обговорені. Сподіваємося, що питання вирішиться, і інтерес до препарату проявлять також МОЗ і Міноборони», - сказав гендиректор Інституту.

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017