Сьогодні: 19 квітня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Світлодіодна техніка — це економія плюс безпека

14 грудня 2011, 20:29

Збільшення  обсягів виробництва світлодіодної  техніки та її ширше використання для освітлення вулиць і приміщень дасть не тільки відчутний економічний ефект, але й дозволить вирішити низку гострих соціальних проблем, - таку думку висловив голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України Володимир Семиноженко сьогодні під час брифінгу у Кабінеті Міністрів України. Він наголосив на тому, що окупність світлодіодних джерел освітлювання становить від одного до двох років, водночас обсяг електроенергії, яка економиться щороку, дорівнює потужності одного блоку АЕС.

Голова  Держінформнауки зазначив, що нашим стратегічним завданням є налагодження виробництва в Україні чипів для світлодіодної техніки, адже сьогодні в Україні виробляються всі комплектуючи, окрім цих ключових. За словами Володимира Семиноженка, якщо у нас відкриється підприємство, на якому буде організований повний цикл виробництва світлодіодів, Україна стане лідером Східної Європи у цій сфері.

Він також  зазначив, що широке впровадження світлодіодної  техніки дозволить економити  електроенергію, а отже й кошти  як підприємствам, так і окремим  домогосподарствам — отже, вони не відчують на собі зростання комунальних  тарифів.

Крім  того, встановлення світлодіодних лампочок на вулицях українських міст та вздовж трас міжміського сполучення допоможе вирішити проблеми, пов'язані з безпекою життєдіяльності та безпекою дорожнього руху. Відповідаючи на питання журналістів, Володимир Семиноженко розповів, що заміна традиційних джерел освітлення на світлодіодні дозволить скоротити накопичення шкідливих ртутних відходів, які залишаються неутилізованими після використання старих освітлювальних приборів. Світлодіодна техніка також сприятиме безпеці дорожнього руху, оскільки вона забезпечує значно кращу видимість на швидкісних трасах вночі чи за несприятливих погідних умов. Так, при освітленні дороги світлодіодними лампочками автомобілісти зможуть побачити велосипедиста або пішохода, що перетинає трасу, на відстані чотирьохста метрів.

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017