Сьогодні: 25 квітня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Розробка дешевше, альтернативні сонячні батареї для Європи

06 листопада 2013, 14:35

Зі зміною клімату і загрозливий всьому світу рівні викидів CO2 вище, ніж будь-коли ,було на планеті, потреба в технології використання поновлюваних джерел енергії в даний час незадовільний. Але для широкого визнання на ринку, нові технології повинні бути дешевими, придатних для масового виробництва цоьго продукту і легко здійснити.

У кінцевому рахунку, баланс повинен бути вражений, мінімізуючи викиди парникових відходів хоча і не шкодячи майбутнього економічного зростання і якості життя.

Фінансований ЄС проект SCALENANO («Розвиток і розширення масштабів на основі наноструктурованих матеріалів і процесів для недорогих високоефективних халькогенидного основі фотовольтаїки) спрямована на виробництво високоефективних фотоелектричних (PV) елементів на основі альтернативи стандартної кремнієвої технології. ФЕ або сонячний елемент являє собою електричний пристрій, який перетворює енергію світла в електрику.

Професор Алехандро Перес-Родрігес з Каталонії Інституту енергетичних досліджень, координатор проекту SCALENANO, каже, що вчені зосередилися на хімічні процеси, які, на відміну від більшості промислових технологій, не вимагають складних і дуже дорогих машин і обладнання для ціеї технології.

«Розвиток тонкої плівки на основі технології дозволять дуже ефективної фотоелектричної  перетворенням зі значним зниженням витрат на виготовлення", говорить він.

SCALENANO, говорить професор Перес-Родрігес, буде застосовуватимуться інноваційні процеси на основі електролітичного осадження наноструктурних прекурсорів, а також альтернативні процеси з дуже високим потенціалом пропускної здатності і швидкість процесу. До них відносяться технології друку з новими чорнилом наночастинки формулювання і нові економічно ефективні методи осадження.

"Для досягнення вченими амбітних цілей, ми вивчаємо новий осередок архітектури концепцій на основі наноструктурованих шарів оксиду цинку", говорить він. "Крім того, з метою підвищення виходу процесу і надійність нового виробничого процесу, методи розробляються для оцінки якості та моніторингу процесу. Ці неруйнівних методів, які повинні бути в змозі надати відповідну інформацію, якщо це можливо в режимі реального часу, як ми рухаємося вперед з виготовлення сонячних елементів і модулів."

Вісімнадцять місяців у 42- місячний проект, професор Перес-Родрігес каже, що деякі цікаві результати вже досягнуті. Учені продемонстрували, масштабованість електролітичного осадження на основі процесів для синтезу дуже однорідні великі площі тонкоплівкових поглиначі халькогенидного. Вони вже дали середнього площа сонячних модулів із стільниковими ККД до 15,4 відсотка.

Він додає: «Тим часом, ми також визначили масштабовані маршрутів для синтезу наночастинок, які будуть використовуватися в чорнило для сонячних елементів попередника Виробництво з використанням дуже швидкої і простий друку процеси, аналогічні тим, використовується для друку газет."

Дослідники також виявили процеси, в тому числі хімічного осадження ванни і нові електростатичний розпорошувати допомогою осадження з парової фази (ESAVD) процесів для синтезу прозорих проводять оксидів (TCO) шарів, невід'ємна частина сонячного елемента.

SCALENANO роботи могла б бути важливим кроком на шляху збільшення частки відновлюваних джерел енергії в енергетичному балансі ЄС, і допоможе зробити сонячний осередку більш конкурентоспроможними.

"Мова йде про допомогу в розробці нової моделі виробництва ціеї енергії, яка являє собою ключовим завданням для 21-го століття", говорить професор Перес-Родрігес. "Конкурентоспроможні технології PV дозволить рядовим громадянам, щоб стати виробниками енергії, що відкриває шлях для самостійного виробництва електроенергії. Це, безумовно, сприятиме більш децентралізованою енергетичної моделі, де люди грають активну роль."

SCALENANO отримала близько 7,5 млн. євро у фінансування ЄС і планує завершити свою роботу в липні 2015 року.

Проект є активним членом ЄС PV Кластери, Європейської групи проектів з нанотехнологій і сонячних батарей, унікальну і важливу ініціативу на європейському рівні, покликаних об'єднати всі проекти на фотогальванічних для обговорення стратегій промислового і підкреслити провідну роль нанотехнології.

SCALENANO пройде другий семінар та Генеральної асамблеї ЄС PV кластери (Барселона, листопад 2013).

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017