Сьогодні: 23 квітня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Революційний космічний корабель Skylon отримав фінансування

05 грудня 2013, 14:30

Вже минув рівно рік з того часу, як компанія Reaction Engines провела успішні випробування найголовнішої частини свого революційного космічного корабля Skylon, - пристрою попереднього охолодження надходячого в двигун SABRE повітря. Але через відсутність фінансування спеціалісти компанії не могли приступити до будівництва інноваційного двигуна. Тепер же ця проблема вирішена – влада Великобританії погодилась виділити 91 мільйон доларів на створення цієї силової установки.

Інноваційний космічний корабель Sabre

Хоча ми вже неодноразово писали про космічний корабель Skylon, вже ж нагадаємо, що він здатен забезпечити вивід на орбіту 12-15 тон вантажу. Це перший космічний корабель, який злітає та приземляється як звичайний літак, що значно спрощує його експлуатацію та здешевлює вивід вантажу на орбіту в десяток раз. Головним елементом цього апарату є революційний гіперзвуковий комбінований повітряно-реактивний/ракетний двигун з попереднім охолодженням під назвою SABRE.

Двигун SABRE

Після підйому зі злітної смуги силова установка SABRE працює як гіперзвуковий прямоточний повітряно-реактивний двигун. При цьому забортне повітря під високим тиском доставляється в камеру згоряння, де в якості пального використовується водень. У такому режимі SABRE функціонує до тих пір, поки корабель не розженеться до п’ятикратної швидкості звуку, а висота не досягне 25 кілометрів. Потім силова установка переходить в ракетний режим з окислювачем у вигляді рідкого кисню.

Описаний принцип дозволяє значно зменшити кількість окислювача; це ж позбавляє від необхідності скидання відпрацьованих ступенів. Але є проблема: при роботі в ГПВРД-режимі повітря, що подається в камеру згоряння, повинне бути стиснуте до 140 атмосфер. Це загрожує таким зростанням температури процесу, що будь-який з відомих матеріалів попросту розплавиться. І тут у справу вступає інноваційна розробка Reaction Engines – система попереднього охолодження, що дозволяє «скинути» температуру надходячого атмосферного повітря з 1 000˚C до -150˚C за 0,01 секунди! У камері попереднього охолодження задіяна двоступенева схема «газоподібний гелій – рідкий азот».

Якщо все піде за планом, то прототип силової установки SABRE буде сконструйований вже до 2017 року. Ну а вже в 2020-х роках можна чекати перших випробувань самого космічного корабля Skylon, який має всі шанси зробити революцію у космічній галузі.

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017