Сьогодні: 25 квітня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Новий SCAPE-мікроскоп дозволяє швидко і просто проводити зйомку об'єктів, що вільно рухаються в навколишньому середовищі

03 лютого 2015, 10:27

    Вчені з Медичного центру Колумбійського університету розробили і виготовили дослідний зразок мікроскопа нового типу SCAPE (Swept Confocally Aligned Planar Excitation Microscopy), для роботи якого не потрібно ніякої спеціальної підготовки зразків. Крім цього, новий SCAPE-мікроскоп здатний проводити тривимірну зйомку живих об'єктів, котрі вільно переміщаються в навколишньому середовищі, при цьому швидкість зйомки в 10-100 разів перевищує швидкість зйомки за допомогою кращих зразків лазерних растрових (скануючих) мікроскопів.
    В основі конструкції мікроскопа SCAPE лежить модернізована технологія оптично-площинної мікроскопії. Але на відміну від інших пристроїв, що використовують подібну технологію, реалізовану за допомогою переміщуваного важкого об'єктива з двома лінзами, SCAPE-мікроскоп використовує легкий об'єктив з одного лінзою, котрий здатний охоплювати (сканувати) всю область зйомки з великою швидкістю.
   Завдяки цьому, при роботі SCAPE-мікроскопy не потрібне постійне фокусування об'єктива на об'єкті зйомки і фіксації цього об'єкта в нерухомому стані.

   «Така реалізація робить мікроскоп SCAPE дуже простим, швидким і вельми недорогим» розповідає професор Елізабет Хіллмен (Elizabeth Hillman), - «З невеликими доповненнями такий мікроскоп зможе забезпечити швидкодіючу тривимірну зйомку процесів клітинної діяльності всередині зразків живих істот різних видів».
    За допомогою досвідченого зразка SCAPE-мікроскоп колумбійські вчені отримали ряд знімків, включаючи знімки малька риби-зебри, який через його невеликих розмірів потрапляв повністю в область зйомки мікроскопа. Зйомка вільно рухаються істот, вироблена з високою швидкістю і роздільною здатністю, дозволяє відстежувати всю клітинну структуру, функції і діяльність окремих клітин в режимі реального часу.
    SCAPE-мікроскопи також можуть використовуватися для зйомки діяльності окремих нейронів в момент інтенсивної мозкової діяльності. Правда, для цього потрібно зробити деякі генні модифікації живого організму, завдяки яким в клітинах з'являться флуоресцентні білки. Єдиним недоліком існуючого SCAPE-мікроскопа є не дуже велика глибина його проникнення в живі тканини, наприклад, метод двухфотонной мікроскопії забезпечує набагато більшу глибину зйомки. Тим не менш, наявної глибини вистачило вченим для того, щоб зробити зйомку роботи нейронів, «стріляючих» сигналами, що поширюються по складній структурі дерева у верхніх шарах мозку піддослідної тварини.
     В даний час група професора Хіллмен вже веде роботи зі створення SCAPE-мікроскопа наступного покоління, який зможе забезпечити ще більшу швидкість зйомки, роздільну здатність, глибину проникнення і високу чутливість. І ці нові мікроскопи, що володіють настільки вражаючими характеристиками, можуть бути використані для проведення тривимірної мікроендоскопіі та інших досліджень в клінічних умовах.
Відео  https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1422579428&v=y-RudkFK7OA&x-yt-cl=85114404&feature=player_embedded
=================
Відео  https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1422579428&v=F4beppQfmas&x-yt-cl=85114404&feature=player_embedded
=================
Відео https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1422579428&v=6aIQWCsHamw&x-yt-cl=85114404&feature=player_embedded

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017