Сьогодні: 29 березня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Дві приватні компанії встановлять на Місяці телескоп

29 листопада 2013, 10:29

Як нам стало відомо астрономи давно мріють про телескопи, розташовані на іншій стороні Місяця, які зможуть забезпечити безпрецедентну якість зображення, що значно перевищує можливості всіх наземних і навіть космічних телескопів. Тому некомерційна організація International Lunar Observatory Association (ILOA) і проект Moon Express поставили перед собою ціль до 2016-2018 року встановити на Місяці двометровий радіотелескоп та значно менший оптичний телескоп найвищего гатунку.

Місцем встановлення майбутнього телескопа вибрана “гора Малаперт” – так неофіційно називають підвищення біля краю кратера Малаперт, що розташований поблизу південного полюса Місяця. Таке розташування дуже вигідне, адже поблизу полюса зберігається відносно стабільна температура близько -50°С, тоді як на інших ділянках місячної поверхні добові коливання (мається на увазі місячна доба) температури можуть складати майже три сотні градусів. Крім того, на горі Малаперт достатньо сонячного світла для живлення обладнання від фотоелементів і з цієї точки Земля знаходиться в прямій видимості, що значно спрощує зв’язок з телескопом на пряму з нею.

Нагадаємо, що проект Moon Expres претендує на звання майбутнього “космічного вантажоперевізника”. Більше того, перед запуском  цьоготелескопа проект Moon Expres сподівається запустити приватний місяцехід, який буде задовольнятиме умови конкурсу Google Lunar X PRIZE і, відповідно, отримає головну премію. Варто відзначити, що проект Moon Expres розробляється з використанням технологій NASA, а отже він має всі шанси бути втіленим у реальність в майбутньому.

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017