Сьогодні: 29 березня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Чому заняття спортом спалює жир?

06 жовтня 2014, 09:37

Тим, хто хоче скинути вагу, радять зайнятися спортом: фізичні вправи допомагають спалити зайвий запас калорій. Діють вправи насамперед на м’язи, але ефект від навантаження поширюється не тільки на них, а й по всьому тілу. Важливу роль тут відіграє білок PGC-1α – регулятор транскрипції, який стимулює активність генів, які, в свою чергу, забезпечують високий рівень енергетичного обміну.

Але загадка цього білка в тому, що він, не покидаючи м’язів, якимсь чином ще управляє жировими клітинами, включаючи в клітинах білого жиру гени, що перетворюють їх у клітини бурого жиру.

Про білий та бурий жир відомо вже достатньо: перший накопичує жирові запаси, другий спалює їх, і якраз управління бурим жиром, на думку багатьох, допомагає впоратися з надмірною вагою і ожирінням. В якості такого «агента впливу» міг би виступити і PGC-1α, якби вдалося дізнатися, через що він впливає на жирові клітини.

Знайти загадкового посередника вдалося Роберту Герштену (Robert Gerszten) і його колегам з Гарвардської медичної школи (США). Вчені відшукали зв’язок між білком PGC-1α і бета-аміноізомасляною кислотою (BAIBA-β-aminoisobutyric acid). Як вони пишуть в Cell Metabolism, це з’єднання безпосередньо діяло на білі жирові клітини, примушуючи їх ставати бурими. Крім того, BAIBA впливала і на інші типи клітин, активуючи, наприклад, спалювання жиру в печінці. Сама ж бета-аміноізомасляна кислота родом з м’язових клітин: її виділяли м’язи під впливом PGC-1α.

 

Вчені впритул наблизилися до розуміння того, що саме змушує нас худнути при регулярних заняттях спортом. Можливо зовсім скоро з’явиться дійсно дієвий і безпечний засіб для схуднення, приймаючи який ви без проблем скинете зайву вагу. А якщо при цьому ще й займатися спортом та купити спортивное питание тут, то ваше тіло буде не тільки струнким, але й більш атлетичним.

Експерименти з мишами показали, що тварини, яких поїли водою з BAIBA, втрачали вагу, і взагалі їх обмін речовин ставав більш здоровим. Але чи можна ці дані поширити на людину? Автори роботи перевірили рівень BAIBA більш ніж у 2000 людей і виявили, що низький рівень бета-аміноізомасляної кислоти супроводжує цілий ряду хвороб, від діабету до серцево-судинних розладів. При цьому у людини, яка вела сидячий спосіб життя, але потім починала займатися спортом, рівень BAIBA в крові піднімався на цілих 17%.

Вимальовується наступна картина: фізичні вправи підвищують активність білка PGC-1α, і через його збільшеної активності м’язи виділяють BAIBA, яка стає «агентом впливу» м’язів в жировій тканині, змушуючи її спалювати запаси жиру.

Поки дуже рано говорити, чи можна з бета-аміноізомасляної кислоти зробити ліки від ожиріння: для цього знадобиться безліч клінічних та доклінічних тестів. Однак не варто думати, що світ зійшовся клином саме на ній: молекул-посередників, здатних регулювати метаболізм у відповідь на фізичну активність, може бути декілька. Словом, якщо і буде створена таблетка від ожиріння, то вона, швидше за все, включить в себе цілий коктейль молекулярних стимуляторів обміну речовин, багато з яких напевно належить ще відкрити.

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017