Сьогодні: 28 березня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Бізнес і університети: новий етап співробітництва у 2015 році

17 лютого 2015, 13:56

   17 лютого 2015 року у Міністерстві освіти і науки України відбулася прес-конференція «Бізнес і університети: новий етап співробітництва у 2015», організована Центром «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» за підтримки МОН з метою презентації нових проектів на 2015 рік за результатами II Національного Форуму «Бізнес та університети».

   У прес-конференції взяли участь Перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун, керівник Центру «Розвиток КСВ» Марина Саприкіна, ректор Київського університету імені Бориса Грінченка Віктор Огнев'юк, директор з технологічної політики «Microsoft Україна» Михайло Шмєльов, координатор освітніх програм Центру «Розвиток КСВ» Ольга Янковська, представники засобів масової інформації.

   Перший заступник Міністра Інна Совсун наголосила на важливості розбудови співпраці бізнесу з університетами та зазначила, що у новому Законі «Про вищу освіту» закладені норми про обов’язкове представлення працедавців в Національному агентстві із забезпечення якості вищої освіти.

    Інна Совсун наголосила, що університети мають активніше співпрацювати з бізнес-середовищем та зазначила, що у розвинених країнах працедавці мають прямий вплив на формування навчальних програм університетів, які, в свою чергу, готують спеціалістів, відповідно до потреб реального ринку праці.

   Перший заступник Міністра також підкреслила важливість співпраці між університетами та бізнесом у сфері наукових розробок. Як зазначила Інна Совсун, необхідно відновлювати сферу наукових досліджень, що тривалий час не отримувала достатнього фінансування: «Потрібно змінювати механізми розподілу фінансування науки та розвивати фундаментальну науку, паралельно залучаючи бізнес до прикладних розробок, в яких він може бути зацікавлений».

   Під час прес-конференції Ольга Янковська, координатор освітніх програм Центру «Розвиток КСВ» представила результати II Національного Форуму «Бізнес та університети». Вона зазначила, що за результатами Форуму-2014 були розроблені рекомендації для МОН, вищих навчальних закладів, бізнесу та заплановані нові проекти Центру «Розвиток КСВ» на поточний рік. Серед них: проект з підвищення організаційної спроможності центрів працевлаштування при університетах; програма навчання для ректорів ВНЗ з питань лідерства, стратегії розвитку, управління репутацією, інноваціями тощо; створення інтернет-порталу «Бізнес і університети: побудова кар’єри».

   Ольга Янковська також проінформувала присутніх щодо проведення III Форуму «Бізнес та університети», запланованого на 22 жовтня 2015 року, метою якого стане привернення уваги до ролі партнерства бізнесу та університетів у економічному розвитку країни через модель потрійної спіралі (Triple Helix Model).

   Досвід співпраці корпорації «Microsoft Україна» з вітчизняними університетами представив Михайло Шмєльов, директор з технологічної політики «Microsoft Україна». «Сьогодні компанія «Microsoft Україна» підтримує молодих підприємців, займається навчанням викладачів, забезпечує університети всім необхідним у розвитку технологічних напрямків задля підготовки висококваліфікованих спеціалістів, – зазначив Михайло Шмєльов. – Налагодження взаємодії бізнесу та освіти – це важливе питання сьогодення, вирішення якого сприятиме розвитку економіки країни, адже бізнес, керуючись світовими тенденціями, зможе скорегувати вектор навчання не тільки у вищій освіті, але й у середній».

   Відео-трансляція прес-конференції доступна на Освітньому порталі «Педагогічна преса».

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017