Сьогодні: 19 квітня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Астрофізики встановили походження магнітного поля на сонячній поверхні

26 лютого 2015, 11:35

   Значна частина фізичних явищ на нашій зірці залежить від покриває її магнітного поля: цикл активності в одинадцять років, плями і бурі на Сонці та ін. Нові дослідження вчених змусили поглянути на явища, пов'язані з активними зоряними зонами, по-новому. Тепер увагу звернули вчені на іншу складову магнітного поля Сонця під назвою «магнітна мережа». Вона охоплює всю його поверхню, передаючи магнітний потік більш потужний, ніж всі взяті разом активні зони.
   Займаються цими дослідженнями вчені з Інституту астрофізики Андалусії виявили також живить цю мережу джерело. Виявилося, що контури цієї мережі і «супергранул» - структур, пов'язаних з потоками газу розпеченого, збігаються. Діаметр цих структур, утворених поднимающимся немов повітряні бульбашки при кипінні рідини, газом досягає 20 тис. Кілометрів.
   Усередині супергранул є структури, звані внутрішнім Інтернетом, в яких знаходяться магнітні невеликі елементи, що рухаються в напрямку зовнішніх кордонів супергранул і взаємодіючих з мережею магнітної.
   Керівник групи IAA Мілан Госик
   Вивчення практично невідомих на даний момент структур представляє для науки великий інтерес. Але, дослідникам вдалося піти далі і розрахувати їх вплив на магнітне сонячне поле. Вийшла дивовижна картина: магнітний потік, який протягом чотирнадцяти годин передають ці невеликі елементи, еквівалентний загальному магнітному потоку сонячної магнітної мережі.
Враховуючи, що кордонів досягає лише 40% від нього, зрозуміло, що протягом доби интрасеть здатна повністю заповнити потік ліній магнітної індукції мережі.

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017