Сьогодні: 26 квітня 2024 RU UA EN
Про мережу Контакти

Засідання Cтратегічної групи програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера»

20 листопада 2014

       З метою розробки проекту нової Стратегії Програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» на 2015-2025 рр. (Стратегія ЮНЕСКО МАБ) на 26-й сесії Міжнародної координаційної ради з Програми МАБ (МКР-МАБ) у червні 2014 р. було прийнято рішення щодо створення ЮНЕСКО-МАБ Стратегічної групи (Стратегічна група). До складу Стратегічної групи увійшли члени Бюро МКР-МАБ (представники національних комітетів МАБ Мексики, України, Гани, Казахстану та Єгипту), а також 6 експертів з країн-членів Організації.

       13-14 листопада 2014 р. в м. Париж (Франція) відбулося перше засідання Стратегічної групи. На засіданні розглядалися питання: огляд узагальненого першого варіанту проекту Стратегії, підготовленого Секретаріатом МАБ на основі його обговорення на 26-й сесії МКР-МАБ; підготовка проекту Стратегії МАБ та відповідного Плану дій; аналіз проекту та Плану дій з точки зору очікуваних цілей та одержаних результатів; підготовка поновленої та остаточної версії проекту Стратегії та проекту Плану дій не пізніше як за місяць до 27-ї сесії МКР-МАБ; підготовка звіту для МКР-МАБ з урахуванням обговорень Стратегічної групи, положень останнього проекту Стратегії МАБ, а також відповідних пунктів Плану дій.

В результаті обговорення зазначеного питання було затверджено запропоновану структуру Стратегії, визначено стратегічні цілі документу, заходи щодо впровадження Стратегії і Плану дій та їх взаємозв’язок. Серед стратегічних цілей учасники наради, зокрема, відзначили:

-         посилення функції збереження і сталого використання біорізноманіття, екосистемних послуг та природних ресурсів;

-         підтримку заходів щодо пом’якшення наслідків зміни клімату та адаптації до них;

-         підтримку розвитку науки, сприяння впровадженню принципів «зеленої економіки» в різні галузі господарства.

      Було досягнуто домовленості, що перший варіант проекту Стратегії має бути розглянутий на 27-ій сесії МКР-МАБ та після всебічного обговорення та доопрацювання затверджений на черговому Всесвітньому конгресі з біосферних резерватів ЮНЕСКО навесні 2016 року в м. Ліма (Перу).

      В роботі засідання від України взяв участь віце-президент МКР-МАБ, заступник голови Національного комітету МАБ України, керівник Сектору проблем навколишнього середовища Науково-організаційного відділу Президії НАН України П.М.Черінько.

      Україна була обрана до складу МКР-МАБ у 2007 р.

      Детальна інформація про склад учасників, порядок денний та робочі документи розміщена за адресою: http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/ecological-sciences/man-and-biosphere-programme/strategies-and-action-plans/new-mab-strategy-and-action-plan/

Матеріали Прес-служби НАН України

Copyright (c) ДП "Укртехінформ" 2017