Cегодня: 29 марта 2024 RU UA EN
О сети Контакты

Развитие инновационной инфраструктуры - ключевая задача на следующий год

28 декабря 2011, 20:53

“За рік, що минає, у науково-технічній та інноваційній сферах з'явилися досягнення світового рівня. Й це — реальна оцінка нашої спільної роботи”, - сказав Голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України Володимир Семиноженко на підсумковому засіданні Колегії Держінформнауки. Переважним чином подібні досягнення сконцентровані на таких напрямках, як біотехнології, нанотехнології та наноматеріали, інформаційні технології, ядерна медицина. Наприклад, цього року українські вчені розробили нові наноматеріали, які не мають світових аналогів й можуть використовуватися для моніторингу зберігання ядерного палива. Цією розробкою вже зацікавилися США та Японія.

Позитивною  тенденцію 2011 року стало поглиблення  міжнародного співробітництва. Так, Україна  бере активну участь у рамкових програмах  ЄС й за рівнем науково-технічного співробітництва посідає дев'яте місце серед країн-учасниць Сьомої рамкової програми, які не є членами Євросоюзу. Наступного року наша держава може увійти до трійки лідерів. Також у 2012 році Україна стане асоційованим членом Європейського центру ядерних досліджень (ЦЕРН) — усі формальності вже узгоджені. Спільно з росіянами українські вчені розвиватимуть нанотехнології. В рамках підписаної програми будуть реалізовані 14 проектів, результати яких мають дуже високі шанси комерціалізації. Не менш масштабні проекти Україна реалізовуватиме у галузі ядерної медицини в партнерстві з США. А разом із КНР буде створений українсько-китайський Інститут зварювання ім. Є.О. Патона.

Проте, як зазначив перший заступник Голови Держінформнауки Борис Гриньов, інноваційний розвиток України досі гальмується відсутністю відповідної  інфраструктури. Саме тому науково-технічні розробки практично не потрапляють до реальної економіки, а бізнес відмовляється інвестувати в інновації. Завданням на наступний рік повинні стати вдосконалення законодавства, яке стосується інноваційної діяльності, та системна підтримка малих та середніх підприємств у цій сфері. Певні кроки в даному напрямку вже зроблені. З початку 2012 року в Україні запрацює Фонд підтримки малого інноваційного бізнесу та Центр високих технологій, буде створена Національна венчурна компанія. Так само послідовно змінюватиметься й законодавство, яке має зробити інновації вигідною справою.

Copyright (c) ГП "Укртехинформ" 2017