Today: 28 March 2024 RU UA EN
About Contacts

Аерографит - новый материал, притендуе на звание самого легкого

03 December 2013, 17:25

Майже рік тому ми писали на сторінках нашого сайту про нікелеву мікрорешітку, яка стала найлегшою твердою речовиною, що коли-небудь була створеного людиною. Дане досягненння належало американським фізикам і інженерам. Але ось, менше року потому, німецькі вчені створили матеріал під назвою аерографіт, який посуває досягнення їх амереканських колег на друге місце.

Новий матеріал, створений спільними зусиллями Технічного університету Гамбурга і Університету Кіля (обидва – Німеччина), на 99,99% складається з повітря, а решта припадає на тривимірну сітку, утворену пористими вуглецевими нанотрубками.

Щільність аерографіта не досягає навіть 0,2 мг/мл, що дозволяє йому стискуватися в тисячу разів, а потім повертатися до початкового стану. Незважаючи на екстремально низьку щільність (для порівняння: у металевій мікрорешеткі цей показник дорівнює 0,9 мг/мл), зовні аерографіт являє собою чорну, оптично непрозору речовину.

Вчені відкрили цей губчастий матеріал, досліджуючи тривимірні зшиті вуглецеві структури. Матеріал вирощується в ході одностадійного процесу з використанням оксиду цинку в якості шаблонів, які дозволяють формуючимся блокам аерографіту приймати різні форми, досягаючи обсягу в кілька кубічних сантиметрів.

Copyright (c) ES Ukrtechinform 2017